Ekonomi Madani tetapkan tujuh penanda aras - PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyampaikan ucapan pada Majlis Peluncuran Ekonomi Madani: Memperkasa Rakyat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, pada Khamis.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyampaikan ucapan pada Majlis Peluncuran Ekonomi Madani: Memperkasa Rakyat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, pada Khamis.
A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Ekonomi Madani menetapkan tujuh penanda aras sebagai sasaran jangka sederhana yang mahu dicapai sebelum 10 tahun.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, antaranya, Malaysia berada di kedudukan antara 30 ekonomi terbesar di dunia dan Indeks Daya Saing Global di tangga ke-12 teratas dunia.

"Ketiga, peratusan pendapatan buruh mencapai 45 peratus daripada jumlah keseluruhan pendapatan, sasaran Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) adalah 40 peratus menjelang 2025.

"Keempat, kadar penyertaan wanita dalam tenaga buruh mencapai 60 peratus. Kelima, Indeks Pembangunan Manusia di tangga 25 teratas dunia.

"Keenam, Indeks Persepsi Rasuah di tangga 25 teratas dunia dan ketujuh, kemampanan fiskal dengan defisit fiskal mencapai tiga peratus atau lebih rendah," ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Peluncuran Memperkasa Ekonomi Madani di Pejabat Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara pada Khamis.

Dalam pada itu, ujar Anwar, bagi mencapai hasrat berkenaan, kerajaan menerusi Ekonomi Madani memberi tumpuan membawa Malaysia sebagai peneraju ekonomi Asia.

"Bagi mencapai hasrat ini, struktur ekonomi perlu dirombak. Antara isu yang membelenggu sistem ekonomi termasuklah masalah sektor perindustrian yang menguncup sebelum masanya.

"Umpamanya, sektor pembuatan telah merosot di bawah paras 25 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP) yang bakal diumumkan pada bulan hadapan akan memacu semula perindustrian dan memangkin ekonomi baharu.

"Dalam jangka masa pendek, Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 yang bakal dibentangkan di Parlimen akan memberi ruang untuk kerajaan membuat penilaian semula dan menyusun keutamaan, termasuk mengadun sebuah pertumbuhan jangka sederhana dengan dasar fiskal yang lebih mampan," jelasnya.

ARTIKEL BERKAITAN:

Bantuan khas RM300 kepada penjawat awam, RM200 pesara

Malaysia sasar di kedudukan 30 ekonomi terbesar dunia menjelang 2033

Kerajaan setuju tawar kredit e-tunai RM100 kepada rakyat

Kerajaan, GLIC labur RM1 bilion dana tambahan sokong syarikat pemula tempatan

Ekonomi Madani: Memperkasa Rakyat angkat dua tumpuan utama

Ekonomi Madani tetapkan tujuh penanda aras - PM

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!