X

Kindly register in order to view this article
!

Kerajaan terus pantau prestasi ringgit: Guan Eng

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan terus memantau prestasi ringgit dalam pasaran mata wang asing berikutan penyusutan nilai unit tempatan itu baru-baru ini, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Malah, jelas beliau, prestasi ringgit juga sewajarnya dinilai berasaskan unjuran tahunan berbanding harian berikutan turun naik ringgit dalam pasaran harian yang merupakan sesuatu yang biasa berlaku.

"Turun naik ringgit itu adalah perkara biasa. Oleh itu, kita perlu melihat prestasi ringgit bagi tempoh melebihi setahun.

"Jika kita buat (penilaian) berasaskan unjuran harian, ini sebenarnya kurang tepat. Biarlah kita melihat unjuran itu pada akhir tahun," katanya dalam temu bual dengan beberapa media tempatan, termasuk Bernama pada Isnin.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kejatuhan nilai ringgit baru-baru ini dan sama ada kerajaan berhasrat untuk melaksanakan campur tangan dari segi polisi bagi mengekang penyusutan nilai mata wang tersebut.

Perkembangan ringgit itu dikaitkan dengan tindakan penyedia indeks global FTSE Russell pada minggu lepas untuk menilai semula Malaysia dari segi akses pasaran dalam Indeks Bon Kerajaan Dunia FTSE (WGBI) berikutan kebimbangan membabitkan kecairan pasaran.

Susulan itu, ringgit terjejas apabila pelabur bimbang mengenai kemungkinan Malaysia tidak lagi layak disenaraikan dalam indeks tersebut.

Malaysia yang dimasukkan ke dalam senarai WGBI sejak 2004, kini diletakkan pada kedudukan '2' dan dipertimbang untuk diturunkan ke tahap '1' yang akan menjadikan negara ini tidak lagi layak untuk disenaraikan dalam indeks tersebut.

Sementara itu, Maybank Kim Eng berkata ringgit susut berbanding dolar AS sebanyak 2.0 peratus pada April yang merupakan reaksi terhadap laporan kemungkinan tindakan FTSE Russell menggugurkan Malaysia daripada WGBI menjelang September ini.

Bank pelaburan itu turut menjangkakan kadar pengukuhan semula ringgit berbanding dolar AS akan menyederhana dan berkemungkinan mencecah paras bawah 4.12 berikutan penilaian FTSE yang masih dijalankan.

Bagaimanapun, sebarang perkembangan negatif ringgit dalam masa terdekat ini berkemungkinan dapat dikekang oleh faktor seperti persekitaran luaran, sokongan harga minyak mentah Brent serta prestasi harga minyak sawit.- Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus