X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 24 Mei 2022

Pemeliharaan paya bakau ke arah masa hadapan lestari: TNB

Benih-benih bakau yang ditanam berhampiran Stesen Janakuasa Sultan Azlan Shah (SJSAS), Manjung menerusi program pemulihan hutan bakau.
A
A

SHAH ALAM - Stesen Janakuasa Tenaga Nasional Berhad (TNB) terus berharmoni dengan alam sekitar melalui komitmen memelihara dengan mengekal dan menjaga ekosistem, khususnya paya bakau di sekitar kejiranannya.

TNB dalam kenyataannya memaklumkan, sebanyak 9,800 anak pokok bakau telah ditanam menerusi program pemulihan hutan bakau di Pasir Panjang, Kinta, Perak; Kampung Sungai Tiram serta Kampung Sungai Limau di Manjung, Perak sejak 2013 sehingga kini yang merupakan kejiranan Stesen Janakuasa Sultan Azlan Shah (SJSAS), Manjung

Menurutnya, ia menjadi antara amanah utama anak syarikat penjanaannya, TNB Power Generation Sdn Bhd (TNB Genco) yang melaksanakan inisiatif itu bersama masyarakat setempat dengan usahasama Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS).

“Jumlah ini adalah sebahagian daripada sejumlah 23,700 anak benih bakau yang ditanam TNB di negeri-negeri Semenanjung. Selain Perak, TNB turut menanam pokok bakau di pesisiran pantai di Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan.

Anak bakau yang sedang membesar berhampiran Stesen Janakuasa Sultan Azlan Shah (SJSAS), Manjung
Anak bakau yang sedang membesar berhampiran Stesen Janakuasa Sultan Azlan Shah (SJSAS), Manjung

“Ia termasuk empat lokasi habitat kelip-kelip dipulihara oleh TNB di Kampung Kuantan di Kuala Selangor, Selangor; Kampung Dew di Taiping, Perak; Kampung Sungai Timun di Rembau, Negeri Sembilan dan Kampung Yak Yah di Kemaman, Terengganu,” kata kenyataan itu pada Ahad.

Mengulas lanjut, TNB berkata, TNB Genco dengan kerjasama MNS telah menanam 1,167 batang anak pokok bakau di sepanjang pantai Stesen Janakuasa Tuanku Muhriz, Port Dickson, Negeri Sembilan meskipun berdepan dengan cabaran pandemik Covid-19 bermula Januari hingga Disember 2021.

Menurutnya, inisiatif berterusan itu sejajar dengan komitmen TNB terhadap isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), sekali gus meningkatkan kepelbagaian spesies flora dan fauna serta menyediakan habitat baharu untuk hidupan liar serta mencegah hakisan pantai dalam jangka masa panjang.

“Ia juga dijangka memberi manfaat kepada komuniti setempat dari segi pembangunan ekonomi baharu melalui aktiviti eko-pelancongan sambil memperkayakan sumber hidupan marin, lantas berpotensi membantu pendapatan para nelayan,” ujarnya.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!