Strategi tawan hati pengundi muda

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

[MUKADIMAH] Tahun 2022 akan menjadi tahun penting untuk belia yang kini boleh menggunakan lebih banyak kuasa politik dan membantu menentukan hala tuju masa depan negara.

Ini berikutan pindaan perlembagaan Undi18 yang menurunkan umur minimum mengundi kepada 18 daripada 21, memperkenalkan pendaftaran pemilih secara automatik dan menurunkan umur minimum untuk bertanding dalam pilihan raya kepada 18 tahun.

Kesan terhadap perubahan itu dapat dilihat tahun ini dari segi angka pengundi dan demografi.

Daftar pemilih meningkat sebanyak 5.8 juta pada 16 Januari apabila pendaftaran pemilih automatik bermula berikutan pelaksanaan Undi18 pada Disember 2021.

Daripada jumlah ini, 1.2 juta adalah rakyat Malaysia berumur antara 18 dan 20 manakala 4.6 juta lagi adalah mereka berumur 21 tahun ke atas yang tidak mendaftar lebih awal.

Berdasarkan data Jabatan Pendaftaran Negara, dilaporkan antara 40,000 dan 50,000 rakyat Malaysia berusia 18 tahun setiap bulan.

Sehubungan itu, pengundi tambahan akan menjadi ‘game changer’ kepada parti politik dan gabungan - bulan ini sahaja bilangan pengundi berdaftar di Malaysia melonjak dari 15.8 juta ke 21.1 juta.

Ikuti usaha dan perancangan pemain-pemain politik utama di negara ini untuk menarik minat golongan muda

Artikel Berkaitan:


UMNO

Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berhasrat untuk membawa sokongan belia dengan meletakkan calon yang bersih, berkebolehan, jujur ​​dan bertanggungjawab.

“Pengundi muda sekarang sangat bijak. Mereka boleh mengakses maklumat dengan pantas dan di mana-mana sahaja. Justeru, sesiapa sahaja yang kita mahu letak sebagai calon mestilah mempunyai kredibiliti dan keupayaan untuk memimpin,” katanya.

Asyraf Wajdi berkata, Pemuda UMNO sentiasa terbuka untuk bekerjasama dengan mana-mana organisasi, sama ada badan kerajaan atau pertubuhan masyarakat sivil bagi mendapatkan pendidikan politik yang adil dan berkesan kepada belia.

Pendidikan politik adalah luas dan mesti merangkumi maklumat dan pengetahuan tentang sistem politik; tadbir urus negeri; Perlembagaan Persekutuan; hak dan tanggungjawab seorang warganegara; sistem dan proses pilihan raya; kedaulatan undang-undang; parti politik serta perkara yang berkaitan.

Sehubungan itu, Pemuda UMNO menjalankan latihan dan ceramah dalam kumpulan kecil di peringkat kebangsaan, bahagian dan cawangan.

Program itu merangkumi pelbagai modul berstruktur dan perbincangan tidak formal mengenai ideologi politik melalui pelbagai platform.

Antara inisiatif parti itu untuk memperkasakan ahli mudanya sendiri adalah menghidupkan semula Putera UMNO bagi mereka yang berumur antara 18 dan 25 tahun, dan akan mempunyai program dan kepimpinan sendiri diwakili semua peringkat.

Asyraf Wajdi Dusuki
Asyraf Wajdi Dusuki


MCA

Pemuda MCA sentiasa melibatkan diri dengan belia menerusi program institusi pengajian tinggi dan aktiviti sekolah serta menggunakan pengaruh media sosial untuk mencapai kumpulan sasaran ini, kata Ketua Pemuda MCA, Datuk Nicole Wong Siaw Ting.

Malah Pemuda MCA juga akan menganjurkan lebih banyak aktiviti bersama belia termasuk mengadakan program sukarelawan baru-baru ini di bawah Skuad Bantuan Krisis MCA mengenai bantuan banjir juga mendapat perhatian belia..

“Cabaran sekarang ialah kebanyakan belia masih tidak cakna hal ehwal semasa. Adalah penting untuk berfikir sendiri dan bersikap kritis terhadap apa yang berlaku di sekeliling kita,” katanya.

Dalam pada itu, Nicole berkata, parti itu mengadakan banyak pertemuan untuk membolehkan golongan muda memahami gerak kerja di Parlimen, tugas seorang ahli Parlimen dan juga menteri.

Pemuda MCA baru-baru ini menubuhkan Pasukan Petugas Khas Undi18 yang akan bekerjasama dengan kerajaan dan berhubung dengan kumpulan belia sepanjang proses pelaksanaan Undi18.

Pemuda di setiap negeri juga akan menubuhkan pasukan petugas khasnya sendiri untuk memastikan pelaksanaan Undi18 berjalan lancar dan sambutan belia menunjukkan bahawa mereka teruja untuk mengambil bahagian dalam proses politik.


MIC

Ketua Pemuda MIC, Raven Kumar Krishnasamy berkata, parti itu telah melibatkan pelajar di peringkat universiti, menerangkan tentang pentadbiran kerajaan dan realiti senario politik di Malaysia.

Raven, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tenggaroh berkata, MIC juga telah memperkenalkan program siswa yang melibatkan pelajar dan Pemuda MIC membimbing mereka dalam bidang tertentu mengikut keperluan individu.

“Kami merancang perkhemahan musim panas kepimpinan melalui program MIC Undi18, yang akan dibuka kepada sesiapa sahaja untuk menyertainya.

“Kami juga merancang untuk memilih jawatankuasa khusus untuk pendidikan pengundi. Veteran dan pemimpin baharu akan memberi input mereka mengenai perkara berkaitan politik dan pentadbiran, media sosial, dan jangkauan dalam talian,” jelasnya.


Bersatu

Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mahu menganjurkan Program Outreach yang berfungsi sebagai lanjutan daripada inisiatif kerajaan iaitu Mahasiswa United, menurut Senator Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal.

“Ia adalah platform di mana kami menggalakkan semua pelajar dari universiti khususnya untuk mengambil bahagian dan menjadi ejen perubahan melalui Undi18.

“Selain itu, saya berharap dalam jangka masa panjang inisiatif ini dapat berfungsi sebagai program pengambilan di mana pelajar cemerlang yang berminat untuk menyumbang kepada dasar negara dan pembinaan negara bangsa boleh terus menyalurkan suara dan idea mereka kepada pemimpin tertinggi negara,” katanya yang juga Timbalan Menteri Perpaduan Negara.

Beliau percaya bahawa pendidikan politik adalah penting untuk memastikan penyertaan belia selain sedar dari segi politik tentang peranan belia dalam pembentukan landskap politik negara.

Muhyiddin ketika menyampaikan ucapan perasmian di Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu. - Foto Bernama
Muhyiddin ketika menyampaikan ucapan perasmian di Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu. - Foto Bernama


GPS

Dasar kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) adalah mengenai pemerkasaan belia dan rakyat dengan meningkatkan kedudukan sosioekonomi, mata pencarian dan kesejahteraan mereka melalui penggunaan teknologi baharu dan semasa, kata Datuk Gerald Rentap Jabu.

“ADUN Sarawak meminda Perlembagaan Negeri bagi membolehkan mereka yang berumur 18 tahun menjadi calon pada pilihan raya negeri pada November 2020 lalu.

“Ini adalah sebahagian daripada proses pembaharuan politik yang dicadangkan oleh SPR sejak 2018,” kata Gerald yang juga ADUN Layar dan Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) iaitu parti komponen GPS.

Menurutnya yang juga Pembantu Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan I Sarawak, kerajaan GPS telah memasukkan dasar untuk membantu, membimbing, memaklumkan dan menyediakan keperluan untuk belia Sarawak.

Kementerian juga bekerjasama dengan agensi lain untuk membangun, menambah baik dan melatih belia dalam ekonomi digital, khususnya dalam bidang Sains Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (Stem) pengekodan, pembangunan aplikasi dan inisiatif permulaan.

“Kami melakukan ini dengan kerjasama pemain industri seperti Shell, Google, MaGIC (Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia) dan Lazada dengan menambah baik dan mengkomersialkan usaha dan bakat mereka,” katanya.

GPS
GPS


PEJUANG

Antara kaedah Pejuang untuk menarik belia dan melatih ahli politik muda adalah dengan menyediakan mereka saluran untuk bekerja di lapangan dan menawarkan perkhidmatan mereka secara sukarela, kata Ketua Pejuanita Muda Malaysia Parti Pejuang Tanah Air, Dr Nurul Ashikin Mabahwi

“Kami melakukan yang terbaik, bukan untuk terlalu berpolitik dalam parti politik. Kami membuat perkara sebagai mesra belia. Ada kebebasan untuk ahli muda kita mengemukakan cadangan mereka untuk program atau acara, kita biarkan mereka memimpin. Begitulah cara mereka berkembang,” jelasnya.

Dr Nurul Ashikin berkata, fokus utama kempen pendidikan politik sayap Muda Pejuang yang berterusan adalah untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan pengundi muda tentang kepentingan mengundi dan cara mengundi.

ARTIKEL BERKAITAN:

Undi 18 jadi kuasa penting

Empat media perdana berkolaborasi untuk beri laporan terbaik

Jumlah pengundi perlu sama rata

SPR tingkat inisiatif pendidikan untuk pengundi muda

Strategi tawan hati pengundi muda


UPKO

Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) adalah parti pertama yang memberikan pendekatan, perhatian dan peluang yang komprehensif kepada generasi muda untuk berkecimpung dalam politik, kata Ketua Pemuda, Felix Joseph Saang.

Beliau menegaskan bahawa hampir 20 tahun lalu, parti itu menubuhkan Sayap Komulakan, yang kemudiannya dijenamakan semula kepada Sayap Generasi Muda.

“Pemuda yang telah mencapai umur 18 tahun boleh mendaftar sebagai ahli parti UPKO melalui Sayap Generasi Muda.

“Sejak itu, UPKO telah melahirkan ramai pemimpin muda. Sebahagian daripada mereka telah dicalonkan sebagai calon, memenangi pilihan raya dan juga dilantik sebagai Menteri dalam kabinet kerajaan negeri Sabah sebelum ini,” katanya.

Felix berkata, bahawa parti itu akan terus menganjurkan pelbagai seminar, bengkel dan kursus kepimpinan yang disasarkan kepada belia untuk mendekati golongan belia dengan harapan dapat melahirkan dan membangunkan pemimpin masa depan.


Muda

Matlamat Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), salah satu parti terbaharu negara adalah untuk membina sebuah negara berbilang kaum, negara berbilang agama yang sederhana, dengan semangat kewajiban sivik yang kuat untuk mendesak pembasmian kemiskinan dan yang mengangkat suara belia, kata Setiausaha Agungnya, Amira Aisya Abd Aziz.

“Pendidikan politik terbaik untuk belia adalah dengan melibatkan mereka di lapangan. Sejak sebulan lalu, Muda telah mendapat penyertaan yang besar daripada golongan belia untuk usaha bantuan banjir negara.

“Kami telah mendaftarkan lebih 12,000 sukarelawan yang kebanyakannya berumur antara 16 hingga 32 tahun. Daripada ini, kami mendedahkan mereka dengan politik perkhidmatan,” katanya.

Melalui usaha tersebut, belia diperkenalkan dengan realiti di lapangan, bagaimana birokrasi dan tadbir urus mempengaruhi kebajikan rakyat.

Muda tidak lama lagi akan memulakan ‘sekolah politik’ pertama mereka untuk memperkenalkan suasana politik Malaysia kepada ahli parti.

Ini akan melibatkan pelbagai NGO, perkongsian ilmu dengan pemimpin parti dan program lain di peringkat nasional dan negeri.

Syed Saddiq (tengah) ketika sidang akbar selepas Majlis Pelancaran Muda di Kuala Lumpur pada Jumaat.
Syed Saddiq (tengah) ketika sidang akbar selepas Majlis Pelancaran Muda di Kuala Lumpur pada Jumaat.


DAP

Parti itu sedang membangunkan pemimpin muda yang sentiasa berhubung dengan generasi muda dan bersemangat untuk berkhidmat kepada masyarakat, kata Timbalan Ketua Pemuda Sosialis Kebangsaan DAP (DAPSY), Chiong Yoke Kong.

“Adalah menjadi kepercayaan kami bahawa melalui ketekunan dan kerja keras, kami akan membawa hasil positif dan meraih sokongan daripada orang ramai,” kata Yoke Kong yang juga ADUN Tanah Rata.

Yoke Kong menjelaskan bahawa DAP telah giat meletakkan golongan muda di hadapan dan mempunyai lebih 30 ahli Parlimen dan ADUN yang berumur antara 20 hingga 40 tahun.

“Mengenai usaha untuk menarik sokongan daripada Undi18, wakil rakyat kami dan pemimpin DAPSY melaksanakan tugas mereka khususnya dalam bidang khusus mereka seperti membantu kanak-kanak tanpa dokumen sah, keluarga ibu bapa tunggal, hal ehwal universiti, kaunseling pendidikan untuk keluarga berpendapatan rendah dan perbincangan untuk mengembangkan media sosial dan karier yang sedang meningkat naik,” tambahnya.


Amanah

Dalam menangani kebimbangan belia, sayap Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) akan mengutamakan topik utama yang memberi kesan kepada generasi muda iaitu pengangguran, gaji tidak stabil, perumahan dan kos sara hidup yang tinggi, kata Ketuanya, Hasbie Muda.

“Belia Amanah akan memulakan kerjasama strategik dengan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan, badan pemikir dan juga penggubal dasar di peringkat negeri dan nasional untuk meningkatkan kesedaran tentang penglibatan politik belia,” katanya.

Pemuda Amanah juga akan menumpukan usaha memperkukuh tiga program berimpak tinggi yang sedang dijalankan untuk menyediakan pendidikan teori dan praktikal kepada belia masa kini, terutamanya pengundi kali pertama di bawah kategori umur 18 hingga 21 tahun.

Antara tiga program utama yang dijalankan ialah Amanah Executive Internship, terbuka kepada mereka yang berumur bawah 25 tahun, untuk memahami cara kerja demokrasi berparlimen Malaysia. Selain itu, Program Amanah School Of Leadership memperkenalkan parti dan memberi tumpuan kepada pengukuhan konsep demokrasi dan dalam melahirkan pemimpin baharu.

Program Pondok Siasah pula memberi tumpuan khusus kepada pembinaan golongan belia yang berminat dan ingin terlibat secara langsung dalam politik kepartian.

Mohamad Sabu
Mohamad Sabu


Warisan

Parti Warisan sentiasa mengamalkan pendekatan inklusif dan kepimpinan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sentiasa mengutamakan kepentingan untuk memberi platform kepada belia untuk memimpin, suara mereka didengari dan idea baharu yang segar dilaksanakan, kata Ketua Pemuda Kebangsaan Warisan, Dr Rajiv Bhanot.

Warisan merancang untuk menarik pengundi muda dengan menuju ke arah politik yang lebih matang, didorong oleh dasar dan terus menyediakan platform untuk belia menyuarakan idea mereka, tambah Dr Rajiv, yang juga Ketua Penyelaras Warisan Semenanjung.

“Sebagai sebuah parti politik pelbagai etnik yang menumpukan kepada sentrisme, kami berharap untuk menjadi suara kuat bagi ‘Malaysia Moderate’.

“Pemimpin muda sentiasa diberi peluang dalam Warisan dan ini terbukti apabila ramai calon yang bertanding pada PRU14 dan juga pilihan raya negeri lepas berumur 40 tahun ke bawah,” katanya.


PSB

Ketua Pemuda Parti Sarawak Bersatu (PSB), Dr Johnical Rayong Ngipa berkata, banyak rancangan sedang dijalankan, termasuk bengkel dan seminar secara bersemuka serta dalam talian untuk menggalakkan belia menjadi sebahagian daripada proses politik.

“Kami berharap dapat mencetuskan minat mereka dengan memberikan maklumat tentang kepentingan politik dan bagaimana ia membentuk masa depan mereka.

“Kami juga sedang menubuhkan NGO untuk belia menjalankan aktiviti dengan sokongan parti,” kata ADUN Engkilili itu.

Menurut Dr Johnical, PSB merancang untuk meminda perlembagaannya bulan depan bagi membolehkan sesiapa yang berumur 18 tahun ke atas menyertai aktiviti parti, dan akan menubuhkan sayap Putra dan Putri yang akan memenuhi keperluan ahli yang lebih muda.


Pas

Pengundi muda memberi isyarat jelas bahawa mereka mahukan kepimpinan yang bersih, berintegriti serta tidak terlibat dengan aktiviti rasuah dan penyelewengan.

Ketua Pemuda Pas Johor, Ahmad Nawfal Mahfodz berkata, bagaimanapun parti itu sejujurnya risau sekiranya pengundi muda terutama yang berusia 18 tahun belum bersedia untuk keluar menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi pada pilihan raya akan datang.

Justeru, beliau menegaskan Pas di bawah pimpinan Tan Sri Abdul Hadi Awang sentiasa memberi penekanan kepada kematangan politik.

“Pas sendiri juga sentiasa berpegang kepada aspek berkebajikan, dan ini perlu dilihat secara lebih luas bukan semata-mata hanya hantar bantuan depan pintu.

“Ini menyentuh soal bagaimana kita membina negara, kita menyantuni adik-adik ini (pengundi muda) dan itu antara segmen yang kami cuba bawakan kepada adik-adik ini termasuk juga dari segi rekreasi seperti penglibatan dalam e-sport.

“Selain itu, mereka ini masih tertarik untuk membentuk negara Malaysia yang sejahtera seperti yang kita katakan mereka nak yang berintegriti, bersih dan sebagainya,” katanya.

Pas
Pas


PKR

Pengundi muda khususnya yang berusia antara 18 dan 20 tahun perlu didedahkan dengan pendidikan demokrasi untuk memastikan kelompok itu tidak terjerumus dalam politik wang menjelang PRN Johor dan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Fahmi Fadzil berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya perlu menggalas tanggungjawab tersebut agar kelompok pengundi kali pertama itu memahami tanggungjawab mereka sebagai warganegara yang layak mengundi.

Jelas beliau, ia termasuk memberikan pendedahan asas berhubung peraturan ketika melaksanakan hak sebagai pengundi dalam pilihan raya.

“Saya paling risau sebenarnya ialah sama ada anak-anak muda, sekiranya mereka tidak celik proses demokrasi, (seterusnya mengakibatkan mereka) kurang faham apa yang patut berlaku pada hari mengundi.

PKR
PKR

“Apa hak mereka sebagai pengundi, adakah undi itu rahsia, dan banyak perkara asas dalam proses demokrasi itu. Adakah mereka mudah terkesan ataupun mungkin undi mereka boleh terbeli (dengan wang).

“Ada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab (menawarkan wang) dan ini akan mendidik satu generasi pengundi dalam masalah yang disebut sebagai politik wang,” katanya.

Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengakui bahawa corak pemikiran pengundi kumpulan umur berkenaan masih belum benar-benar difahami oleh parti-parti politik.

“Untuk mana-mana ahli politik cabarannya ialah untuk bercakap dalam bahasa ataupun cara dan gaya yang dekat dengan anak-anak muda. Apatah lagi sekarang ini, (perkembangan mengenai politik semasa) mereka mudah menonton dan mendapatkan maklumat melalui telefon bimbit.

“Jadi, bagi saya cara mereka mendapatkan maklumat itu juga sangat penting kerana bukan sahaja setakat isu, tetapi cara maklumat itu disampaikan memainkan peranan dalam bentuk persepsi mereka terhadap parti-parti politik, calon-calon serta masa depan negara,” katanya.


Kolaborasi Sinar Harian, Sin Chew Daily, The Star dan Astro Awani.
Kolaborasi Sinar Harian, Sin Chew Daily, The Star dan Astro Awani.