X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 23 Mei 2022

Isu Azam Baki: SC tidak dapat muktamadkan berlaku pelanggaran akta

Azam - Foto Bernama
A
A

SHAH ALAM - [DIKEMAS KINI] Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) tidak dapat memastikan secara muktamad berlaku pelanggaran di bawah Seksyen 25 (4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA) berhubung pemilikan saham melalui akaun perdagangan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki yang mencetuskan kontroversi ketika ini.

Menjelaskan lebih lanjut, SC dalam satu kenyataan pada Selasa berkata, kesimpulan siasatan itu dibuat bersandarkan bukti terkumpul.

"SC membuat kenyataan ini sebagai menjawab pertanyaan media yang diterima hari ini mengenai hasil siasatan SC di bawah seksyen 25(4) SICDA berhubung akaun dagangan Tan Sri Azam Baki.

"SC tidak dapat memastikan secara muktamad bahawa pelanggaran di bawah seksyen 25(4) SICDA telah berlaku," katanya.

Tambah SC lagi, sebagai pengawal selia pasaran modal, bidang kuasa kawal selia mereka ditetapkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993 (SCA), Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), dan Industri Sekuriti (Depositori Pusat) Akta 1991 (SICDA).

"Seksyen 25(4) SICDA pula memperuntukkan bahawa akaun dagangan mesti dibuka atas nama yang berfaedah pemilik atau penama yang diberi kuasa," katanya.

Pada 6 Januari lalu, SC dilaporkan berkata, pihaknya akan berhubung dengan Azam dan pihak berkaitan bagi mendapatkan penjelasan lanjut mengenai kontroversi pemilikan saham membabitkannya.

Langkah tersebut diambil untuk mengesahkan kenyataan yang dibuat pemimpin tertinggi agensi rasuah itu sebelum ini, selain mengumpul bukti-bukti berkata.

Ini kerana kata SC, di bawah Seksyen 25(4) SICDA, setiap akaun sekuriti yang dibuka dengan depositori pusat mesti atas nama pemilik benefisial sekuriti yang didepositkan atau atas nama penama yang diberi kuasa.

Azam dalam sidang akhbarnya baru-baru ini memaklumkan tindakan adiknya, Nasir Bakri menggunakan akaunnya untuk membeli saham tidak seharusnya menjadi isu.

Beliau berkata, adalah tidak menjadi kesalahan untuk mana-mana individu menggunakan akaun orang lain untuk membeli saham di pasaran.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!