Penganjur, pengunjung parti liar kolam renang dikompaun RM1.56 juta

Amihizam (kanan) bersama Nasri sedang menyoal siasat wanita yang ditahan dalam serbuan di sebuah kelab persendirian di Kuala Lumpur pada Ahad.
Amihizam (kanan) bersama Nasri sedang menyoal siasat wanita yang ditahan dalam serbuan di sebuah kelab persendirian di Kuala Lumpur pada Ahad.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Polis telah mengeluarkan kompaun bernilai RM1,565,000 terhadap penganjur dan pengunjung yang disyaki terlibat dalam parti liar di kolam renang sebuah kelab persendirian terkemuka di sini pada Ahad.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Amihizam Abdul Shukor berkata, pihaknya telah mengeluarkan kompaun sebanyak RM50,000 kepada penganjur manakala pengunjung tempatan seramai 87 orang dikenakan kompaun sebanyak RM435,000.

"Pengunjung warga asing seramai 216 pula telah dikenakan kompaun sebanyak RM1,080,000, keseluruhan kompaun dikeluarkan ialah RM1,565,000," katanya melalui kenyataan pada Isnin.

Amihizam berkata, pihaknya telah menjalankan pemeriksaan terhadap 303 individu dan menahan 216 daripadanya.

“Kesemua yang diperiksa terdiri daripada 55 wanita dan 161 lelaki warga asing manakala 87 individu adalah warga tempatan," katanya.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan mendapati, semua individu yang diperiksa didapati gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu berkumpul di suatu tempat hingga menyukarkan penjarakan fizikal.

"Kesemua 216 individu warga asing yang ditangkap kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields untuk siasatan lanjut,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: 303 individu ditahan dalam parti liar kolam renang

Amihizam berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 4 Akta Hiburan, Seksyen 22(b) Akta 342 dan Seksyen 6(1) Akta Imigresen 1959/63.

Artikel Berkaitan:

"Kes turut disiasat mengikut Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No. 2) 2021 dan Seksyen 32 Akta Eksais 1976," katanya.

Pada Ahad Sinar Harian melaporkan polis menjalankan risikan sebelum serbuan dilakukan pada jam 10.50 malam.

Difahamkan setiap individu dikenakan bayaran RM60 untuk menyertai parti yang dijemput menerusi aplikasi media sosial, katanya pada sidang akhbar pada Isnin.

Serbuan berkenaan diketuai Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Nasri Mansor bersama anggota dan pegawai dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields.