Sila log masuk terlebih dahulu.

PRN Melaka: SOP baharu kekang Covid-19 legakan rakyat

Kenyataan Menteri Kesihatan berhubung larangan aktiviti, perhimpunan atau majlis sosial berkaitan pilihan raya termasuklah penganjuran majlis-majlis pelancaran jentera pilihan raya yang tidak dibenarkan berkuat kuasa pada 25 Oktober ini hingga 27 November depan.
Kenyataan Menteri Kesihatan berhubung larangan aktiviti, perhimpunan atau majlis sosial berkaitan pilihan raya termasuklah penganjuran majlis-majlis pelancaran jentera pilihan raya yang tidak dibenarkan berkuat kuasa pada 25 Oktober ini hingga 27 November depan.
A
A
A

MELAKA - Langkah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenakan larangan untuk sebarang aktiviti, perhimpunan atau majlis sosial berkaitan pilihan raya berkuat kuasa pada Isnin sehingga 27 November, menjadi khabar gembira yang melegakan masyarakat di sini.

Ini kerana mereka bimbang aktiviti yang dilaksanakan menjelang dan ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, akan mencetuskan gelombang penularan Covid-19 yang akan menyekat kembali ‘kebebasan’ yang baharu sahaja dinikmati rakyat.

Bukan sahaja parti-parti politik perlu akur dengan pengumuman itu yang turut menyenaraikan penganjuran majlis-majlis pelancaran jentera pilihan raya sebagai larangan, bahkan masyarakat juga menuntut komitmen pemimpin untuk mematuhi larangan berkenaan.

Pekerja swasta, Saadiah Ismail, 36, dari Klebang berkata, prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat itu penting bagi memastikan keselamatan dan kesihatan rakyat akan terus terjamin.

“Kita dapat melihat melalui media massa, di video dan gambar bagaimana sesaknya di sesuatu tempat apabila pemimpin politik turun padang... jentera parti yang terlibat juga bukan kumpulan yang kecil dan mereka datang dari dalam dan luar Melaka.

“Saya percaya pematuhan SOP sepenuhnya tidak akan dapat dilakukan dengan sebaiknya, memandangkan masing-masing ghairah untuk berkempen dan menarik pengundi. Langkah mengenakan larangan ini amat tepat dan wajar,” katanya kepada Bernama di sini pada Ahad.

Sependapat dengan Saadiah, pengusaha restoran Muhammad Ismail Rahmad, 44, turut bersetuju dengan langkah KKM dan mahu bukan sahaja pemimpin bahkan rakyat juga perlu terus mematuhi SOP bagi mengekang penularan Covid-19 ke Melaka.

“Rakyat telah banyak terkorban dan sengsara kerana Covid-19 dan jika penularan berlaku kerana PRN Melaka, ia akan bagi kesan yang lagi teruk kepada rakyat,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Bagi suri rumah, Afidah Musa, 36, dari Cheng apa yang terjadi selepas PRN Sabah seharusnya diambil iktibar agar ia tidak berulang lagi, yang akhirnya menyebabkan rakyat kembali melalui episod sama iaitu dikenakan sekatan pergerakan.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Melaka, Goh Hock Gin berkata, PRN Melaka merupakan risiko besar kepada penularan jangkitan Covid-19, dan ia memerlukan SOP khas dilaksanakan.

“Sekarang ini, kita bukan lihat dari aspek ekonomi sahaja tetapi juga nyawa rakyat. Bagi pemain industri pelancongan, kita baru sahaja hendak menarik nafas lega apabila sempadan negeri dibuka kepada pelancong luar. Kalau kes kembali meningkat, kita khuatir sektor pelancongan terpaksa ditutup semula menyebabkan kita kembali menanggung kerugian,” katanya.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada Ahad ketika mengumumkan larangan tersebut berkata, ia selari dengan senarai aktiviti yang tidak dibenarkan (senarai negatif) dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) SOP Fasa Empat yang terkini.

Katanya, sebarang pelanggaran kepada peruntukan ini, individu, penganjur atau organisasi boleh dikenakan tindakan perundangan seperti kompaun atau tindakan pendakwaan di mahkamah, sekiranya disabitkan kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Isnin lepas, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon bagi PRN Melaka pada 8 November, manakala tarikh mengundi pula pada 20 November.

PRN Melaka diadakan susulan pembubaran DUN Melaka pada 4 Oktober lepas apabila empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bertindak menarik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Empat bekas ADUN berkenaan ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas). - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN:PRN Melaka: Aktiviti perhimpunan, majlis sosial tidak dibenarkan