X

Kindly register in order to view this article
!

Kelantan rekod 73 panggilan kebakaran

Nazili (empat, kiri) bersama anggota bomba yang menerima penghargaan selepas Majlis Perhimpunan Bulanan JBPM Kelantan di Balai Bomba dan Penyelamat Ketereh, semalam.
A
A

TUMPAT - Sebanyak 73 panggilan kebakaran hutan, kebun, lalang dan sampah direkodkan antara Januari hingga Februari tahun ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kelantan, Nazili Mahmood berkata, kebakaran tanah gambut di Bachok dan tempat pelupusan sampah di Pasir Mas adalah kes terbaru yang direkodkan.

Menurutnya, pihaknya memandang serius kebakaran itu berikutan faktor musim kemarau yang melanda negeri ini.

“Kebakaran tanah gambut di Bachok mengambil masa seminggu untuk dipadamkan. Ia kes terbesar setakat ini apabila melibatkan kawasan seluas 29 hektar.

“Semalam dilaporkan kebakaran di tapak pelupusan sampah di Pasir Mas,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kelantan di Balai Bomba dan Penyelamat Ketereh, semalam.

Kebakaran belukar atau lalang antara kes tertinggi direkodkan melibatkan 46 kes diikuti kes pembakaran sampah sebanyak 14 kes.

Manakala kebakaran hutan sebanyak 12 kes dan satu kes kebakaran kebun atau ladang.

Nazili berkata, faktor kemarau menyebabkan peningkatan kes kebakaran, selain sikap manusia yang sengaja membakar sampah dan meninggalkan api menyebabkan ia merebak ke kawasan lain.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!