KKM pertimbang utamakan pemberian vaksin kepada penderma darah

KKM akan mempertimbangkan cadangan untuk memberi keutamaan kepada penderma darah lebih 50 kali bagi fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan. - Foto 123RF
KKM akan mempertimbangkan cadangan untuk memberi keutamaan kepada penderma darah lebih 50 kali bagi fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan. - Foto 123RF
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mempertimbangkan cadangan untuk memberi keutamaan kepada penderma darah lebih 50 kali bagi fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, KKM akan membawa cadangan itu kepada Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

“Ia cadangan yang baik dan sebagai insentif kepada penderma darah di Malaysia,” katanya pada sidang akhbar selepas melawat Pusat Darah Negara (PDN) di sini pada Jumaat.

Baru-baru ini, terdapat cadangan daripada penderma darah supaya mereka diberi keutamaan dalam pemberian vaksin Covid-19.

Dr Adham Baba
Dr Adham Baba

Sementara itu, Dr Adham berkata, sebanyak 652,671 beg darah didermakan di seluruh negara pada tahun lepas, turun 12.3 peratus berbanding 2019 akibat pandemik Covid-19.

Bagaimanapun, Dr Adham berkata, stok bekalan darah di seluruh negara masih mencukupi setakat ini.

Beliau berkata, KKM sedang mengkaji keperluan untuk mengkomersialkan Sistem Pengurusan Bank Darah yang dibangunkan oleh PDN kepada pihak swasta dan ke luar negara.

Artikel Berkaitan:

Mengulas lanjut, menurutnya, sistem tersebut meliputi data penderma darah dan pelbagai aspek bekalan stok darah termasuk keperluan kumpulan darah, pendaftaran penderma dan kakitangan PDN.

Selain itu, katanya, PDN akan melanjutkan operasinya sehingga malam menjelang Ramadan supaya dapat memproses darah yang diderma dan sepanjang bulan puasa bagi penderma darah khususnya umat Islam menderma darah selepas berbuka puasa.

Penganjur kempen derma darah juga, katanya masih boleh terus menganjurkan kempen pada bulan Ramadan yang bermula minggu hadapan kerana bekalan darah dijangka berkurangan. - Bernama