X

Kindly register in order to view this article
!

Pakej umrah: Bakal jemaah terkesan diminta bincang dengan agensi pelancongan

Gambar hiasan
A
A

SHAH ALAM - Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji Malaysia (PAPUH) memohon agar bakal jemaah terkesan yang telah menempah pakej bagai menunaikan ibadah itu agar berbincang semula dengan agensi pelancongan masing-masing.

Presiden PAPUH Malaysia, Datuk Seri Razali Mohd Sham menyarankan agar bakal jemaah terbabit membenarkan agensi pelancongan menjadualkan semula tarikh berlepas setelah pintu sempadan negara dibuka.

“PAPUH berharap ini akan dapat membantu ahli kami dalam situasi menang-menang. Sekiranya pintu sempadan dibuka dalam masa terdekat, ini sudah tentu dapat menyelesaikan banyak masalah yang dihadapi oleh agensi pelancongan masa kini,” menurutnya dalam kenyataan pada Sabtu.

Beliau berkata, sebelum Malaysia dilanda pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan pada Mac tahun lepas, ahli PAPUH tidak mempunyai sebarang masalah untuk memasarkan pakej umrah mereka.

“Sebagai agensi pelancongan, sudah tentu setiap pakej yang dibeli akan dikenakan bayaran pendahuluan. Bayaran pendahuluan yang diterima daripada jemaah ini, pada lazimnya digunakan untuk pembayaran tempahan tiket penerbangan dan tempat penginapan di Makkah dan Madinah,” katanya.

Razali berkata, pandemik Covid-19 telah menghentikan segala bentuk perniagaan pelancongan termasuk haji dan umrah dan ini sudah tentu melibatkan ahli PAPUH dan bakal jemaah yang telah menempah pakej umrah dari Mac hingga Jun 2020.

“Sebagai agensi pelancongan, sudah tentu tidak dapat membuat apa-apa setelah perniagaan mereka terhenti akibat pandemik Covid-19, bayaran penuh dan deposit telahpun dibuat kepada syarikat penerbangan, tempat penginapan serta bayaran visa.

“Rata-rata ahli menggunakan tempat penginapan bertaraf tiga bintang di Makkah dan Madinah yang mana pada masa sekarang, tempat penginapan ini tidak boleh beroperasi dan ada di antaranya sudah menutup operasi mereka,” katanya.

Beliau berkata, ada antara pengusaha tempat penginapan di Makkah dan Madinah serta syarikat penerbangan yang tidak memulangkan bayaran sebaliknya meminta agensi pelancongan menggunakannya untuk tempahan akan datang apabila situasi Covid-19 reda.

Oleh itu, PAPUH memohon mana-mana kementerian atau agensi kerajaan tampil membantu ahlinya menyelesaikan masalah tersebut. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!