JAIM siasat ritual ajaran sesat di Pulau Besar

No Image Caption
A
A
A

MELAKA - Kerajaan negeri kesal sekiranya benar berlaku dakwaan kegiatan ritual atau pemujaan ajaran sesat 'Islam Melayu' di Pulau Besar.

Penasihat Agama Ketua Menteri, Datuk Kamarudin Sidek berkata, pihaknya tidak menyangka dakwaan ajaran berkenaan aktif semula dengan mengaitkan 'pulau keramat' itu sebagai lokasi acara ritual oleh kumpulan ajaran sesat berkenaan.

Bagaimanapun menurutnya, Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) sentiasa membuat pemantauan di pulau berkenaan bagi menggelakkan berlaku perkara khurafat dan sebagainya manakala Jabatan Mufti juga sedang menyiasat kebenaran video tular tersebut.

"Sekiranya video yang ditularkan itu bertujuan untuk memperingatkan mengenai ajaran sesat itu ia sewajarnya disokong, namun apabila ia turut mengaitkan Pulau Besar maka kita perlu memandang serius perkara ini.

"Kita juga juga menyokong dan memandang positif nasihat yang diberikan oleh Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Nasrudin Hassan agar orang ramai agar tidak terpengaruh dengan kelahiran agama baharu yang dikenali sebagai 'Agama Melayu' itu," katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Sabtu.

Terdahulu, tular di media sosial Facebook, video berdurasi 8.05 minit yang menceritakan mengenai ajaran sesat itu selain memaparkan acara ritual yang didakwa berlaku di Pulau Besar.

ARTIKEL BERKAITAN: Jangan terpengaruh ajaran Islam Melayu 'Ibu Yati'

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM), Datuk Azahan Md Samat berkata, ajaran sesat berkenan dalam perhatian pihaknya dan JAIM sedang bekerjasama dengan jabatan agama di negeri lain untuk membantu siasatan sebelum tindakan sewajarnya diambil.

Artikel Berkaitan:

Menurutnya, difahamkan kumpulan terbabit aktif di luar Melaka dan hanya sesekali datang ke Pulau Besar untuk melakukan upacara tertentu.

"Pemantauan berkala yang kami lakukan di Pulau Besar tidak pernah berjumpa dengan kumpulan ini dan mereka dipercayai datang ke Pulau Besar sekali sekala.

"Namun JAIM akan terus melakukan pemantauan dan sekiranya orang awam terserempak dengan aktiviti kumpulan tersebut, mereka dinasihatkan agar melaporkan segera kepada JAIM," katanya.