X

Kindly register in order to view this article
!

PKPB di KL, Selangor, Sabah lanjut hingga 31 Disember

Ismail Sabri - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kuala Lumpur, Selangor dan Sabah serta beberapa lokaliti di negeri-negeri lain dilanjutkan hingga 31 Disember ini.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan dibuat selepas mendapat nasihat dan penilaian risiko daripada Kementerian Kesihatan (KKM) berdasarkan trend dan peningkatan kes positif Covid-19 di kesemua kawasan berkenaan.

Pelaksanaan PKPB di tiga wilayah berkenaan sebelum ini dijadualkan tamat pada 20 Disember 2020.

Ismail Sabri berkata di Selangor, kerajaan setuju melanjutkan PKPB di seluruh negeri itu kecuali di Sabak Bernam, Hulu selangor dan Kuala Selangor yang kembali diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Di negeri-negeri lain, PKPB turut dilanjutkan melibatkan Mukim 12 Barat Daya dan Mukim 13 Timur Laut di Pulau Pinang; Ipoh dan Chemor (Perak); Seremban dan Port Dickson (Negeri Sembilan) serta Johor Bahru, Batu Pahat dan Kulai (Johor)

Bercakap pada sidang akhbar perkembangan PKPP di sini hari ini, Ismai Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan atas nasihat KKM turut membuat keputusan menamatkan PKPB di beberapa lokaliti pada 20 Disember ini berdasarkan, antara lain pengurangan kes di kawasan terbabit.

Ini katanya termasuk daerah Kulim melibatkan mukim Kulim, Lunas dan Sungai Seluang di Kedah; mukim Kubang Kerian dan Kusial (Kelantan) dan Kota Tinggi (Johor).

Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), Ismail Sabri berkata, kerajaan memutuskan untuk melanjutkan perintah berkenaan di beberapa lokaliti sehingga 31 Disember termasuk flat-flat di Persiaran Paya Terubong Relau dan Flat Desa Bistari Blok A dan B, Batu Uban, Georgetown di Pulau Pinang.

Turut dilanjutkan, Depoh Tahanan Imigresen Langkap berserta kuarters di Hilir Perak, Perak dan Penjara Seremban berserta kuarters di Negeri Sembilan.

Ismail Sabri berkata, kerajaan turut bersetuju untuk melaksanakan PKPD di Penjara Kluang berserta kuarters mulai esok hingga 31 Disember selepas KKM menyuarakan kebimbangan mengenai peningkatan kes positif dalam kalangan tahanan dan kakitangan.

"Pelaksanaan ini akan melibatkan 3,777 orang terdiri daripada 3,224 tahanan dan 553 kakitangan penjara. Prosedur operasi standard PKPD sama seperti di kawasan penjara lain (yang dikenakan PKPD) iaitu antaranya tak ada pergerakan keluar masuk dan keluarga tidak boleh melawat,” katanya.

Sementara itu, katanya kerajaan turut putuskan untuk menamatkan PKPD ke atas Madrasah Ad-Diniah Al Falahiah di Pasir Puteh (Kelantan) Sabtu ini seperti mana dijadualkan susulan tiada kes aktif baharu dikesan selepas kali terakhir pada 10 Disember lepas.

PKPD yang dikenakan ke atas beberapa taman perumahan di mukim Sungai Seluang, Kedah dan asrama pekerja kilang Yamaha di Perak yang dijadualkan tamat pada 24 Disember ini turut ditamatkan lebih awal pada Sabtu ini selepas tiada kes baharu dicatatkan, katanya. -Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!