KONFEDERASI Bola Sepak Asia (AFC) hari ini mengumumkan bahawa Malaysia akan menentang Korea Utara dalam perlawanan kelayakan Piala Asia 2019 di Pyongyang pada 8 Jun.

Keputusan itu dicapai berikutan pengesahan Persatuan Bola Sepak  Malaysia (FAM) bahawa tidak ada sekatan perjalanan dikenakan kerajaan.

Pasukan Malaysia pada mulanya dijadual bermain menentang Korea Utara di Stadium Kim Il-sung di Pyongyang pada 28 Mac tetapi kerajaan melarang pasukan itu berlepas ke sana, atas sebab-sebab keselamatan.

Pada 6 Mac, FAM diberitahu oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin mengenai keputusan kerajaan melarang pasukan kebangsaan daripada bermain di  Pyongyang berikutan pengusiran duta besar Korea Utara ke Malaysia.

FAM telah meminta supaya venue berkecuali dipilih setelah berlaku ketegangan antara Kuala Lumpur dan Pyongyang ekoran pembunuhan Kim Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) pada 13 Februari. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KEMPEN Malaysia pada aksi Kelayakan Piala Asia 2019 berakhir dengan keputusan memalukan apabila tumpas menerusi jaringan sama 1-4 kepada ​​​Korea Utara yang beraksi lebih mantap di Stadium i-mobile, di sini malam ini.
  • MALAYSIA akan menentang Korea Utara dalam perlawanan kelayakan bagi Kumpulan B Piala Asia 2019 akan berlangsung di Thailand pada 10 dan 13 November.
  • KONFERDERASI Bola Sepak Asia (AFC) akhirnya mengubah venue perlawanan Kelayakan Piala Asia 2019 antara Malaysia dan Korea Utara di gelanggang berkecuali selepas ia ditunda buat kali ketiga sebelum ini berikutan situasi semasa di Pyongyang yang tidak selamat.
  • SKUAD Harimau Malaya menerima suntikan semangat menjelang aksi kelayakan Piala Asia 2019 menentang Hong Kong di Stadium Hong Kong, esok, apabila dijanjikan imbuhan RM30,000 seandainya berjaya menewaskan pasukan tuan rumah itu.
  • SELEPAS hanya mengutip satu mata dari dua perlawanan kelayakan Piala Asia 2019 dalam Kumpulan B, kapten pasukan kebangsaan, Safiq Rahim mengharapkan keputusan positif mampu dijelmakan pada aksi menentang Hong Kong di Stadium Hong Kong, 10 Oktober ini.