KUALA KANGSAR - Pasukan Scots College dari New Zealand (SCNZ) menjuarai Kejohanan Ragbi Premier 7s Maktab Melayu Kuala Kangsar edisi keempat selepas menewaskan Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR) Ipoh pada perlawanan akhir di Padang MCKK di sini, hari ini.

SCNZ yang melakukan empat try menang 36-14 untuk menjulang Piala NJ Ryan.

Turut menyaksikan perlawanan itu ialah Raja Dihilir Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa, Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin serta Presiden Persatuan Bekas Pelajar Maktab Melayu Kuala Kangsar Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas.

Jurulatih SCNZ, Earl Va'a berkata kejohanan itu ialah yang pertama bagi pasukan itu di Malaysia, dan bagi kebanyakan mereka, ini merupakan lawatan pertama ke negara ini.

"Bagi kami, ragbi tidak berapa penting. Yang lebih diutamakan ialah datang ke sini dan para pemain mempunyai ramai kenalan dari kalangan masyarakat Malaysia dan pasukan Asia seperti Hong Kong dan Singapura," katanya kepada pemberita selepas kejohanan itu.

Pasukannya menaruh harapan untuk kembali semula ke Malaysia jika menerima undangan daripada MCKK selain menganggap negara ini mempunyai cuaca yang sangat baik untuk sukan itu.

Va'a juga berkata beliau amat kagum dengan pasukan STAR yang mempamerkan tahap kemahiran yang tinggi.

"Mereka memberi kejutan kepada kami dengan lontaran dari jarak jauh dan larian serta tangkapan bola yang kemas. Saya berpendapat jika mereka menambah usaha dengan berlatih di gimnasium untuk menguatkan otot, mereka berpotensi menjadi pencabar," katanya.

Sementara itu, pasukan Hong Kong Sports School mempertahankan kejuaraan bagi kategori Plate dengan menewaskan Vajiravudh College, Thailand 12-5 manakala Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya memenangi kategori Shield selepas menewaskan Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Kedah 25-7.

Kejohanan antarabangsa jemputan bagi kumpulan bawah 17 tahun yang bermula Jumaat lepas itu disertai oleh 24 sekolah termasuk dari Singapura, Afrika Selatan, New Zealand, Hong Kong dan Thailand. - Bernama