KELEWATAN Central Spectrum Sdn Bhd (CSSB)  mengemukakan surat kelulusan daripada Pesuruhjaya Sukan kepada pihak polis adalah punca Cabaran Pulau Indah 180 Malaysia 2018  yang sepatutnya berlangsung hari ini tidak mendapat kerjasama pihak berkuasa itu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mazlan Mansor berkata pihak penganjur hanya mengemukakan surat kelulusan berkenaan kepada pihaknya pada  kira-kira 12.45 tengah malam  tadi, kira-kira enam jam sebelum perlumbaan berlangsung.

[ARTIKEL BERKAITAN: Cabaran berbasikal Pulau Indah dibatalkan]

"Untuk tempoh sesingkat itu agak mustahil untuk polis menyediakan anggota yang cukup untuk mengawal trafik di sepanjang 180 kilometer (km) laluan perlumbaan yang melibatkan empat daerah polis antaranya Klang, Banting dan Sepang kerana penugasan awal telah dibuat.

"Sepatutnya penganjur perlu mengemukakan surat kelulusan berkenaan paling lewat 24 jam sebelum acara diadakan, jika penganjur mematuhi prosedur ini pihak polis tiada masalah untuk memberi kerjasama," katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Kira-kira 1,000 peserta acara lumba basikal yang masuk edisi ketiga itu hampa apabila acara berkenaan dibatalkan pada saat akhir oleh penganjur atas alasan keselamatan dan ditukar kepada acara kayuhan santai atau ‘Fun Ride’ sejauh 80 km.

Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif CSSB, Datuk Mahmud Abbas dilaporkan memberi jaminan yuran penyertaan peserta akan dikembalikan. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ACARA lumba basikal Cabaran Pulau Indah 180 Malaysia 2018 anjuran Central Spectrum Sdn Bhd (CSSB) yang sepatutnya berlangsung hari ini dibatalkan pada saat akhir atas faktor keselamatan.
  • SEMUA peminat sukan berbasikal, anda dijemput hadir dan menyertai Kayuhan Amal Funride@Bukit Jelutong yang akan berlangsung di D’Vida Business Park di sini pada 1 Januari 2018.
  • PELUMBA elit negara, Mohd Azizulhasni Awang berjaya meraih pingat gangsa acara keirin lelaki pada Kejohanan Berbasikal Trek Dunia UCI di Lee Valley Velopark, Stratford, London, pada Ahad.
  • TERENGGANU menguasai kejohanan lumba basikal kreterium Hornbill Grand Bondo terbuka Sarawak yang diadakan di Padang Merdeka, Kuching, Sarawak hari ini.