KUALA LUMPUR - Pasukan khas ditubuhkan bagi menyiasat punca nahas pesawat pejuang Hawk 108 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang berlaku di kawasan hutan paya Chukai, Kemaman pada  2.30 petang, semalam, yang mengorbankan Mejar Hasri Zahari, 31,  dan Mejar Yazmi Mohamed Yusof, 39.

Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang berkata, siasatan akan dijalankan bagi mengenalpasti punca kemalangan.

"Ini akan ambil masa beberapa minggu dan setakat sekarang ini, bangkai pesawat masih belum ditemui.

"Saya yakin, InsyaALLAH bangkai pesawat itu akan ditemui dalam masa terdekat oleh pasukan mencari membabitkan beberapa agensi seperti TUDM, tentera darat dan polis," katanya.

Jelasnya, pihaknya berdepan sedikit kesulitan kerana kawasan tersebut adalah kawasan berpaya dan hutan.

Namun, beliau percaya siasatan akan mengambil masa yang singkat sekiranya bukti-bukti yang diterima adalah tepat dan kukuh

Dalam pada itu, operasi membabitkan pesawat pejuang Hawk 108 dan 208 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan diberhentikan buat sementara waktu sementara menunggu siasatan punca kemalangan dijalankan.

"Ini bagi kita memberi laluan untuk proses siasatan dijalankan berhubung Hawk 108 yang terhempas," katanya.

Jenazah Allahyarham Mejar Yazmi selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Titiwangsa kira-kira jam 11.45 pagi tadi, selepas disolatkan di Masjid Ibn Sina, Taman Tasik Titiwangsa.

 

 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SUBANG - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sudah bersedia dengan beberapa pesawat untuk melaksanakan arahan misi kemanusian bagi membantu pelarian Rohingya di Bangladesh.
  • PUTRAJAYA - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menafikan laporan bahawa kontena mengandungi peralatan radar tentera berteknologi tinggi telah hilang di Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP), Johor Bahru.
  • SHAH ALAM - Pesawat EC725 AP milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dari No 10 Skuadron melaksanakan tugas Penerbangan Medical Evacuation (Medevac) untuk menerbangkan pesakit, Kamarul Zaman Khamis dari Kem Terendak ke Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan (HAT TM) untuk mendapatkan rawatan rapi dari doktor pakar.
  • TAWAU - Seramai 46 pegawai dan anggota lain-lain pangkat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan bertugas semasa Hari Raya Aidilfitri diraikan dalam satu majlis Penyampaian Bungkusan Hari Raya di Pusat Bantuan Operasi Udara (PBOU), di sini hari ini.
  • KEMAMAN - Radar pengesan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) merakam penuh tragedi nahas pesawat Hawk 108 sehingga ke saat akhir ia terhempas, kata Panglima TUDM, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.