PETALING JAYA - Seorang lelaki menggigil ketakutan ketika dicekup bersama pasangannya oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di sebuah hotel bajet di sini, dalam operasi bersepadu cegah maksiat sempena Hari Kekasih, awal pagi semalam.
 
Walaupun bertegas mendakwa mereka adalah suami isteri yang sah, lelaki berusia 20-an itu gagal menunjukkan kad nikah.
 
Akibat terlalu takut, lelaki itu mengeluarkan kad nama daripada dompetnya sambil tangannya terketar-ketar apabila penguat kuasa meminta menunjukkan kad nikah.
 
Bagaimanapun, dia memberi alasan tidak membawa kad nikah dan mahu pulang ke rumahnya bagi mengambil kad tersebut. 
 
Jurucakap Jais berkata, sebelum itu, penguat kuasa terpaksa menunggu kira-kira 15 minit sebelum bilik hotel itu dibuka oleh lelaki tersebut dalam serbuan kira-kira jam 2.30 pagi.
 
Pasangan itu antara enam pasangan kekasih yang ditahan di bilik hotel bajet di sekitar daerah ini.
 
Selain Jais, operasi bermula jam 1 pagi itu melibatkan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Imigresen, Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan polis.
 
Jurucakap Jais berkata, daripada lebih 10 hotel bajet yang diperiksa, pihaknya menahan enam pasangan berusia lingkungan 20 hingga 30 tahun kerana berdua-duaan dalam bilik tanpa ikatan pernikahan yang sah.
 
Kesemua pasangan yang ditahan kemudian dibawa pulang ke ibu pejabat Jais untuk disoal siasat mengikut Seksyen 29 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 kerana berkhalwat.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PETALING JAYA - Tindakan tegas diambil oleh McDonald’s Malaysia terhadap individu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam seruan untuk memboikot restoran makanan segera tersebut.
  • PETALING JAYA - Ahli keluarga bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan berapa lama lagi beliau harus menanggung kesakitan dalam penjara.
  • PETALING JAYA - Seorang bekas peguam mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas pertuduhan melakukan pecah amanah berjumlah RM700,000, dua tahun lalu.
  • PETALING JAYA - Seorang agen insurans direman enam hari bagi bagi membantu siasatan terhadap kes membaling bom petrol atau molotov cocktail dalam kawasan surau di Damansara Damai, Petaling Jaya, Ahad lalu.
  • PETALING JAYA - Seorang jurujual mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan mengugut untuk mencederakan bekas kekasihnya, dua minggu lepas.