KUALA LUMPUR – Salah seorang pengasas parti Bersatu, Kamarul Azman Habibur Rahman mengumumkan peletakan semua jawatan beliau dalam parti termasuk jawatan sebagai setiausaha kerja kerana kabur dengan perjuangan Bersatu.  

Antara jawatan lain yang ditolak beliau adalah jawatan Ketua Bahagian Bersatu Teluk Kemang, Pengerusi Perhubungan Bersatu Negeri Sembilan dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat Bersatu.

Menurutnya, beliau keluar parti bukan kerana kecewa tidak ada jawatan dalam parti tetapi  beliau yang meninggalkan semua jawatannya di dalam parti.  

"Saya keluar parti bukan kerana saya tidak ada jawatan malah sayalah ahli yang paling banyak jawatan dalam parti, tapi Bersatu masih kabur dalam perjuangan politik untuk negara kita.

“Ada masalah dalam Bersatu yang tidak ditangani dengan baik terutamanya ada pemimpin dalam parti ini berasakan sudah lama dalam politik dan mengetepikan pandangan ahli lain dalam parti,” katanya.

Tambahnya lagi, seramai 821 ahli Bersatu seluruh negara berhasrat untuk mengikuti jejak langkahnya.

"Setakat malam semalam, seramai 821 orang dijangka akan turut keluar parti. Namun, akan ada satu sidang media untuk pengumuman rasmi,"tambahnya lagi.  

Sementara itu, beliau menyatakan tidak berhasrat untuk kembali menyertai Umno dan mahu fokus dengan NGO, Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM).

"Saya ingin gerakkan semula GKCM dan kembali pada perjuangan asal NGO itu iaitu berjuang demi rakyat,"katanya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JOHOR BAHRU - Pakatan Harapan (Harapan) mendakwa pembentukan barisan pembangkang itu digeruni parti kerajaan sehingga permohonan mereka mendaftarkan PH masih belum diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS).
  • SHAH ALAM - “Tak boleh disahkan lagi. Kita anggap itu (dakwaan) sebagai khabar-khabar sahaja,” kata Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Kamaruddin Mohd Noor kepada Sinar Harian, semalam.
  • ALOR SETAR - Keputusan Exco Srikandi Bersatu, Zuraini Kamal bersama empat lagi rakan Srikandinya untuk keluar parti tidak sama sekali melemahkan dan melumpuhkan Bersatu.
  • KUALA LUMPUR - Tindakan Adun Anak Bukit, Datuk Ir Amiruddin Hamzah yang mengumumkan untuk menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) merupakan satu isyarat jelas kepada ahli dan kepimpinan Pas untuk beralih sokongan kepada Pakatan Harapan selepas ini.
  • ALOR SETAR - Ketua Pembangkang Kedah dari Pas, Datuk Amiruddin Hamzah memilih menyertai parti Bersatu, berbanding Amanah walaupun dirinya dikaitkan dengan parti itu sebelum ini.