KUALA LUMPUR – Salah seorang pengasas parti Bersatu, Kamarul Azman Habibur Rahman mengumumkan peletakan semua jawatan beliau dalam parti termasuk jawatan sebagai setiausaha kerja kerana kabur dengan perjuangan Bersatu.  

Antara jawatan lain yang ditolak beliau adalah jawatan Ketua Bahagian Bersatu Teluk Kemang, Pengerusi Perhubungan Bersatu Negeri Sembilan dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat Bersatu.

Menurutnya, beliau keluar parti bukan kerana kecewa tidak ada jawatan dalam parti tetapi  beliau yang meninggalkan semua jawatannya di dalam parti.  

"Saya keluar parti bukan kerana saya tidak ada jawatan malah sayalah ahli yang paling banyak jawatan dalam parti, tapi Bersatu masih kabur dalam perjuangan politik untuk negara kita.

“Ada masalah dalam Bersatu yang tidak ditangani dengan baik terutamanya ada pemimpin dalam parti ini berasakan sudah lama dalam politik dan mengetepikan pandangan ahli lain dalam parti,” katanya.

Tambahnya lagi, seramai 821 ahli Bersatu seluruh negara berhasrat untuk mengikuti jejak langkahnya.

"Setakat malam semalam, seramai 821 orang dijangka akan turut keluar parti. Namun, akan ada satu sidang media untuk pengumuman rasmi,"tambahnya lagi.  

Sementara itu, beliau menyatakan tidak berhasrat untuk kembali menyertai Umno dan mahu fokus dengan NGO, Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM).

"Saya ingin gerakkan semula GKCM dan kembali pada perjuangan asal NGO itu iaitu berjuang demi rakyat,"katanya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • GURUN - Seramai 11 ahli Pemuda Parti Bersatu Parlimen Jerai melahirkan rasa kecewa atas tindakan pemimpin parti tersebut dan menggesa penjelasan tepat mengenai beberapa isu dalaman parti termasuk kekayaan anak-anak Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad.
  • SHAH ALAM - “Kenapa mereka yang bukan lagi ahli Bersatu menyibuk tentang urusan parti ini?” demikian kata Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Kamaruddin Mohd Noor.
  • SHAH ALAM - Rakyat tidak seharusnya dikelirukan dengan isu kehadiran diplomat Israel dan juga pasukan kriket negara itu yang dibenarkan beraksi di Malaysia pada Kejohanan Kriket Trofi Majlis Kriket Antarabangsa (ICC) 1997.
  • AYER HITAM - Kira-kira 50 ahli Umno dan Pas dalam Dun Ayer Hitam bertindak meninggalkan parti masing-masing dan menyertai Bersatu.
  • PETALING JAYA - Bersatu memohon pertimbangan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk memberi kelulusan segera berhubung pendaftaran 21 bahagian parti itu.