KUALA LUMPUR - Ketua Pemuda Pas Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hari ini membayangkan persaingan tiga penjuru dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, hampir pasti.

Beliau berkata kenyataan terbaharu Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak sujud di kaki Pas telah menyudahkan secara tidak rasmi teka-teki hubungan politik antara kedua-dua parti itu.

"Persaingan tiga penjuru dalam politik Malaysia hampir pasti berlaku. Blok ketiga atau Gagasan Sejahtera (GS) yang diwujudkan oleh Pas dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) semakin jelas akan beraksi dengan kekuatannya sendiri sebagai pilihan untuk rakyat Malaysia berhadapan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan," katanya dalam entri di laman Facebooknya semalam.

Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan kuliah di Masjid Rusila, Kuala Terengganu, hari ini mengulangi pendirian tidak akan bekerjasama dengan PPBM jika parti itu menjalin hubungan dengan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).

Menurut Abdul Hadi, keputusan itu adalah muktamad selaras dengan garis panduan yang ditetapkan Pas sebelum ini.    

Nik Mohamad Abduh berkata kekuatan Pas untuk bergerak sendiri memimpin blok ketiga menyebabkan DAP, Amanah, PKR dan PPBM berterusan menyerang Pas dan mengaitkannya sebagai sekutu Umno.

Menegaskan Umno kekal sebagai musuh tradisi parti itu dalam politik, Pas bagaimanapun menyifatkan politik DAP adalah lebih berbahaya.

"Pas mengingatkan rakyat bahawa politik DAP adalah bahaya untuk negara. Rosak negara adalah kerana Umno membangunkan negara dengan tiang-tiang sekular sejak lama. Akhirnya ia merapuh dan dimakan anai-anai.

"DAP datang dengan tiang-tiang baru dengan tahap sekular yang berganda sepuluh. Ia jelas akan menambahkan kehancuran negara dalam kealpaan rakyatnya nanti. PAN adalah contoh awal kealpaan yang nyata. Amat malang," tulis beliau. –Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PASIR MAS - PRU14 boleh disifatkan sebagai perjuangan DAP menentang BN memandang parti cauvinis Cina itu dilihat lebih mendominasi Pakatan Harapan.
  • MARANG - Pas Terengganu mengulangi pendirian parti itu untuk bertanding di semua lapan kerusi Parlimen dan 32 kerusi di Dun negeri Terengganu pada PRU14 tidak lama lagi.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan tarikh PRU14, akan diadakan bila-bila masa sahaja daripada sekarang.
  • KUALA LUMPUR - Demi memastikan survival perjuangan Umno akan kekal relevan, semua ahli Umno perlu memahat tiga azimat bagi memenangi PRU14.
  • SHAH ALAM - Perkembangan terbaru situasi politik masa kini, dengan pelbagai isu struktural dan dalaman dalam Pakatan Harapan (Harapan) serta tindakan Pas tidak mahu menyertai mereka, peluang Harapan untuk tewas di Selangor dilihat amat besar.