SINTOK - Kerajaan perlu berhati-hati dalam meneruskan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk kali kedua kerana ada pihak tertentu telah menyalahtafsirkan dan memutarbelitkan pemberian bantuan itu.
  
Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata beliau bersetuju jika bantuan itu diteruskan untuk kali kedua, namun kerajaan perlu berhati-hati supaya pemberian itu tidak disalahertikan.
   
"Pandangan saya, saya rasa kalau ada keperluan (dengan memberi BR1M kali kedua) kita cuba usaha untuk memenuhi keperluan itu tetapi kita perlu berhati-hati kerana niat yang baik itu mudah disalah erti dan sudah tentu akan ada pihak lain yang akan menuduh macam-macam kononnya ini digunakan sebagai umpan untuk pilihan raya.
   
"Kita cuma melaksanakan saja. Niat itu tidak langsung mempunyai sebarang niat selain daripada meringankan beban rakyat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Wacana Ekonomi Jerlun di di sini hari ini.
   
Mukhriz, yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata pemberian BR1M itu bukanlah satu pembaziran kerana setiap orang yang menerima wang itu akan menggunakannya untuk membeli keperluan harian.
   
"Setiap kali mereka berbelanja, peniaga meraih keuntungan dan peniaga itu akan membayar cukai kepada kerajaan dan ia langsung tidak merugikan kerajaan kerana kitaran belanja itu akan dikenakan cukai jualan dan cukai pendapatan.
   
"Jadi duit itu akhirnya dikembalikan kepada kerajaan dan tujuannya adalah untuk merangsang ekonomi negara," katanya.
   
Beliau berkata di kawasannya iaitu Parlimen Jerlun, lebih 250,000 isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 telah menerima BR1M dan itu menunjukkan dengan pendapatan sebanyak itu, agak sukar untuk menyara hidup. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SINTOK - Dua Profesor Adjung di Universiti Utara Malaysia (UUM) menerima anugerah Ijazah Kehormat Doktor Falsafah sempena Majlis Konvokesyen ke-30 universiti berkenaan, di sini hari ini.
  • SINTOK - Universiti Utara Malaysia (UUM) akan mewujudkan satu kursi baharu yang diberi nama Sultan Abdul Halim Professorial Chair bagi mengenang jasa dan sumbangan Almarhum Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah yang telah menjadi Canselor universiti itu selama 30 tahun.
  • SINTOK - "Rakyat Malaysia dan Indonesia perlu bekerja keras mencari ilmu dan menggunakan teknologi ke arah kemajuan bangsa dan kehidupan lebih baik," kata Pengasas Universitas Bakrie, Aburizal Bakrie.
  • SINTOK - Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) komited mahu menarik lebih ramai penyertaan penjawat awam untuk menjadi sukarelawan dalam usaha menambah lagi kekuatan pasukan itu yang kini mempunyai 1.4 juta anggota di seluruh negara.
  • SINTOK - Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mendapat kerjasama baik daripada Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) dalam melaksanakan Program Proof Of Concept (POC) bagi menapis 150,000 pelarian UNHCR di negara ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.