SERDANG - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan bahawa Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 tidak mempunyai niat jahat atau tujuan terselidung bagi meminggirkan pendidikan bahasa Cina dan Tamil.
   
Beliau berkata, kerajaan sememangnya bertindak adil terhadap semua jenis sekolah dan mahu meningkat kualiti pendidikan di semua aliran.
   
Mengulas dakwaan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) kononnya PPPM boleh menjejaskan pendidikan di sekolah aliran Cina dan Tamil, beliau berkata ia adalah tidak betul sama sekali dan merupakan satu tanggapan salah.
   
Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran berkata, semua sekolah kecuali sekolah menengah persendirian Cina yang mengelolakan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) akan menerima faedah daripada pelan tersebut.
   
Beliau mengulas demikian ketika ditanya oleh wartawan mengenai dakwaan Dong Zong itu pada Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2012 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini hari ini.
   
Dong Zong pada hari ini menganjurkan perhimpunan membantah pelan itu kerana khuatir ia akan meminggirkan sekolah-sekolah vernakular, di samping meminta kerajaan bersikap adil terhadap semua sekolah.
   
Mengulas lanjut mengenai tiga usul yang dibangkitkan Dong Zong, Muhyiddin berkata, PPPM langsung tidak menyebut untuk meminggirkan sekolah-sekolah yang menggunakan bahasa Cina atau bahasa Tamil, malah Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Tamil (SJKT) terus kekal dan turut disebut dalam laporan tersebut.
   
Mengenai pertambahan waktu pengajaran Bahasa Melayu pula, Muhyiddin berkata, ia dibuat dalam bentuk kelas tambahan tanpa mengganggu masa pembelajaran bahasa Cina atau bahasa Tamil supaya mereka dapat memantapkan Bahasa Melayu yang mana akan diperlukan untuk masuk ke sekolah menengah nanti.
   
Mengenai kelas peralihan pula, yang penghapusannya tidak dipersetujui Dong Zong, beliau berkata, kelas tersebut adalah tidak perlu sekiranya pembelajaran Bahasa Melayu di SJKC dan SJKT adalah setanding dengan sekolah-sekolah biasa.
   
Justeru, Muhyiddin mahu Dong Zong menghentikan tohmahan terhadap kerajaan berkenaan perkara itu kerana ia hanya dibuat untuk tujuan politik semata-mata.

"Semua rakyat Malaysia sokong PPPM kenapa Dong Zong tak sokong. Yang menyokong Dong Zong pun hanya beberapa pertubuhan. Banyak lagi pertubuhan yang tak sokong Dong Zong kerana dia tahu Dong Zong ada muslihat politik.
   
"Saya tidak ada kepentingan politik. Saya melihat dari segi kepentingan pelajaran. Sebab itu kita bersetuju (dengan pelan ini)," katanya.
   
Muhyiddin juga berkata Dong Zong seringkali melihat apa yang diusahakan kerajaan sebagai berniat jahat dan bertujuan merosakkan bahasa Cina dan masa depan bahasa itu walaupun apa yang berlaku adalah sebaliknya.
   
"Kalau itulah nak dibuat, mungkin dah berpuluh-puluh tahun dulu kita dah buat. Yang terbukti dalam Barisan Nasional sehingga 55 tahun merdeka, tidak ada buat begitu. Tidak ada sekolah Cina ditutup, tiada bahasa Cina tak boleh diajar, tambah guru Cina pun ada, tambah sekolah Cina pun ada," katanya.
   
Beliau berkata ia membuktikan bahawa pandangan Dong Zong adalah salah dan berharap agar masyarakat Cina tidak terpedaya dengan apa yang dilakukan oleh pertubuhan itu. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SERDANG - Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerahkan Felo Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) 2017 pada istiadat penganugerahan Diploma Pascasiswazah Intan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) di sini hari ini.
  • SERDANG - Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2017 (HPPNK 2017) mencapai kejayaan gemilang dengan mencatatkan jualan sebanyak 900 peratus berbanding sasaran yang ditetapkan, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
  • SERDANG - Pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu memikirkan penyesuaian ke atas peraturan sedia ada bagi membolehkan peniaga ‘food truck’ atau trak makanan menjalankan perniagaan mereka.
  • SERDANG - Kesedaran mengenai kepentingan penggunaan teknologi dan pengurusan data dalam industri pertanian dalam kalangan pengamal pertanian negara kini hanya pada tahap 20 peratus, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
  • SERDANG - Industri tuna mampu memberi pulangan lumayan kepada negara berdasarkan kepada permintaan tinggi di peringkat global.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.