BESUT – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menafikan dua pemimpin tertinggi suruhanjaya itu mempunyai hubungan rapat dengan pembekal dakwat kekal digunakan semasa PRU13 lalu.

Timbalan Pengerusinya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar menegaskan  dakwaan seperti itu tidak benar sama sekali.
 
“Bila dakwaan itu menyebut Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR ada hubungan rapat dengan kontraktor dan pembekal, ia adalah tidak benar.
 
"Saya anggap ia sebagai fitnah dan pembohongan. Bulan puasa macam ini pun dia cakap macam tu,” katanya pada sidang media selepas melawat pusat mengundi awal di Pangkalan Tentera Udara Gong Kedak, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli bahawa pihak pembekal dakwat kekal mempunyai hubungan rapat dengan individu dalam SPR.

Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan sebelum ini membangkitkan isu tersebut di Parlimen dan mengulangi dakwaan tersebut di lobi Dewan Rakyat setelah diminta untuk berbuat demikian oleh Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia.
 
Rafizi mendakwa, kontrak membekal dakwat kekal berkenaan diberi kepada seorang ahli perniagaan dari Singapura.
 
Mengulas lanjut perkara sama, Wan Ahmad berkata, Rafizi seolah-olah mahu wujudkan persepsi kononnya terdapat konspirasi berhubung dakwaannya itu.
 
Tambah beliau, semua urusan perolehan SPR dibuat berdasarkan peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan.
 
Katanya lagi, semua pegawai SPR mematuhi segala peraturan yang ditetapkan.

“Kami telah memberi amanat kepada pegawai-pegawai SPR supaya jalankan tugas dan kami mempercayai mereka.
 
".....tetapi Rafizi senang sahaja membuat tuduhan dan menggunakan Parlimen untuk menabur fitnah.
 
“Tidak mengapalah biar dia tanggung, kita tidak ada masa hendak melayan orang yang menabur fitnah. Ahli Parlimen sepatutnya faham dan jangan main hentam sahaja,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Sikap Pengarah Invoke Malaysia, Rafizi Ramli yang disifatkan sebagai pembohong tegar akan meruntuhkan kredibiliti pembangkang.
  • SHAH ALAM - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegaskan pihaknya akan menyenaraikan mana-mana wakil calon yang tidak berada di setiap saluran ketika proses pengundian dan pengiraan undi berlangsung.
  • SHAH ALAM - Menjelang musim PRU ini, sudah berbagai-bagai spekulasi dan khabar angin kedengaran, antaranya adalah pertikaian mengenai sistem mengira undi, pemberian kad pengenalan kepada warga asing dan sebagainya.
  • KUALA LUMPUR - Sejumlah 14,622,881 pemilih berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di seluruh negara sehingga 30 Jun lepas, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said.
  • KUALA LUMPUR - Seramai 47 orang ahli Parlimen dari Pakatan Harapan, Pas dan Parti Warisan Sabah (Warisan) menandatangani petisyen bagi mendesak Petroliam Nasional Berhad (Petronas) menarik diri daripada semua pelaburan di Myanmar sebagai pembelaan terhadap nasib etnik Rohingya yang ditindas di sana.