NAIROBI - Sepasang suami isteri berjaya merakamkan cicak Spideman atau nama saintifiknya, Mwanza Flat Headed Agama ketika menghadiri bengkel fotografi di Taman Negara Masai Mara di Kenya, minggu lalu.

Cassio Lopes bersama isterinya Alessandra hampir tidak percaya apabila spesies cicak yang berasal dari Afrika itu muncul mendekati mereka.

Menurut Lopes, cicak itu hanya pernah dilihat di dalam komik popular Spiderman.

"Cicak itu mempunyai warna di dada, lengan dan kaki, ia menyerupai cicak dalam animasi Spiderman dan hanya melekat pada batu berhampiran sungai," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • NAIROBI - KENYA. Berjalan mengharung panas terik bersama beg sandang dibahunya, Margaret Wairimu Mainae kelihatan seperti seorang angkasawan namun dia ialah seorang bidan.
  • NAIROBI - KENYA. Pemilihan semula Presiden Kenya berlangsung semalam selepas Mahkamah Agung membatalkan keputusan yang didakwa 'tidak sah' menyaksikan kemenangan Presiden Uhuru Kenyatta pada Ogos lalu.
  • NAIROBI - Lapan lagi negara Afrika memohon menyertai Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) dalam usaha meningkatkan penglibatan perdagangan negara dari benua itu di peringkat global.
  • NAIROBI - KENYA . Pemimpin pembangkang Kenya, Raila Odinga semalam mendakwa berlaku penipuan besar-besaran dalam pilihan raya dan menolak keputusan awal yang menyaksikan pesaing lamanya, Presiden Uhuru Kenyatta mendahului beliau.
  • NAIROBI - KENYA. Facebook minggu ini melancarkan cara baharu bagi membantu pelayarnya mengetahui berita palsu susulan Pilihanraya Presiden Kenya yang menyaksikan penyokong calon-calon menggunakan platform dalam talian, lapor Reuters.