ISKANDAR PUTERI - Johor menerima pelaburan diluluskan bernilai RM36.7 bilion pada tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida), Datuk Azman Mahmud berkata, ia melibatkan pelaburan dalam sektor utama, perkhidmatan dan pembuatan.

“Dalam sektor pembuatan, Johor kekal sebagai penerima tertinggi pelaburan diluluskan dengan 165 projek bernilai RM26.4 bilion.

“Apabila dilaksanakan, lebih 8,500 penduduk tempatan akan mendapat manfaat daripada pelaburan ini,” katanya ketika menyampaikan ucapan pelancaran pejabat wilayah selatan Outsourcing Malaysia (OM) di GBS Iskandar di Medini 6, di sini, baru-baru ini.

Azman berkata, sehingga Disember lalu, Mida sudah meluluskan 19 syarikat hab utama (PH) mewakili pelbagai industri terdiri daripada elektrik dan elektronik (E&E), makanan dan minuman (F&B), minyak dan gas serta produk konsumer.

Dalam sidang media, beliau memberitahu potensi pelaburan di Iskandar Malaysia adalah besar dengan tawaran kemudahan infrastruktur dibangunkan yang terancang sejak ia mula diwujudkan.

“Untuk anda menarik perniagaan dan pelaburan, anda perlu memastikan lokasi anda bersedia. Kita boleh lihat banyak pembangunan yang berlaku di Iskandar yang bersedia untuk perniagaan.

“Jadi potensi ia sangat baik, dan kita boleh lihat lebih banyak syarikat meletakkan perkhidmatan perniagaan mereka di Iskandar, dan sudah tentu akan ada pelaburan lain yang berlaku,” katanya.

Azman berkata, beliau percaya sebaik sahaja ekosistem perniagaan di Iskandar Malaysia menjadi sangat kuat, ia akan menarik pelaburan di samping bantuan promosi rakan di wilayah itu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ISKANDAR PUTERI - Ekonomi Johor dijangka terus melonjak susulan inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri dalam Bajet Johor 2018.
  • KUCHING - Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata beliau akan memberi fokus kepada pembangunan ekonomi digital negeri dan tumpuannya kepada usaha itu tidak terjejas disebabkan komen negatif daripada mana-mana pihak atau individu.
  • SEREMBAN - Pertumbuhan ekonomi Bumiputera pada masa akan datang akan dijadikan salah satu agenda pada Persidangan Agung Persatuan Pribumi Perkasa (Perkasa) yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada 18 dan 19 November ini.
  • KOTA BHARU - Pahang dan Terengganu di antara dua buah negeri yang akan turut sama berada di kawasan Segitiga Pertumbuhan Indonesia, Malaysia dan Thailand atau Indonesia, Malaysia and Thailand Growth Triangle) (IMT-GT) dalam mengembangkan lagi pertumbuhan ekonomi antara kawasan selatan Thailand dan semenanjung negara ini.
  • LUMUT - Perak menumpukan kepada tiga kawasan utama untuk dimasukkan dalam Rangka Tindakan Pembangunan Wilayah Ekonomi Koridor Utara 2016-2025 (Blueprint 2.0) bagi menjana pembangunan ekonomi yang mampan dan inklusif serta berkembang maju.