ISKANDAR PUTERI - Johor menerima pelaburan diluluskan bernilai RM36.7 bilion pada tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida), Datuk Azman Mahmud berkata, ia melibatkan pelaburan dalam sektor utama, perkhidmatan dan pembuatan.

“Dalam sektor pembuatan, Johor kekal sebagai penerima tertinggi pelaburan diluluskan dengan 165 projek bernilai RM26.4 bilion.

“Apabila dilaksanakan, lebih 8,500 penduduk tempatan akan mendapat manfaat daripada pelaburan ini,” katanya ketika menyampaikan ucapan pelancaran pejabat wilayah selatan Outsourcing Malaysia (OM) di GBS Iskandar di Medini 6, di sini, baru-baru ini.

Azman berkata, sehingga Disember lalu, Mida sudah meluluskan 19 syarikat hab utama (PH) mewakili pelbagai industri terdiri daripada elektrik dan elektronik (E&E), makanan dan minuman (F&B), minyak dan gas serta produk konsumer.

Dalam sidang media, beliau memberitahu potensi pelaburan di Iskandar Malaysia adalah besar dengan tawaran kemudahan infrastruktur dibangunkan yang terancang sejak ia mula diwujudkan.

“Untuk anda menarik perniagaan dan pelaburan, anda perlu memastikan lokasi anda bersedia. Kita boleh lihat banyak pembangunan yang berlaku di Iskandar yang bersedia untuk perniagaan.

“Jadi potensi ia sangat baik, dan kita boleh lihat lebih banyak syarikat meletakkan perkhidmatan perniagaan mereka di Iskandar, dan sudah tentu akan ada pelaburan lain yang berlaku,” katanya.

Azman berkata, beliau percaya sebaik sahaja ekosistem perniagaan di Iskandar Malaysia menjadi sangat kuat, ia akan menarik pelaburan di samping bantuan promosi rakan di wilayah itu.