SYARIKAT penerbangan hibrid tempatan, Malindo Air menerima pesawat ATR72-600 baharu di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Subang dari Toulouse, Perancis.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan, pesawat itu dengan nombor pendaftaran 9M-LML, adalah pesanan keenam ATR72-600 tahun ini dan dua lagi dijangka diserahkan bulan depan.

Penambahan baru itu akan mengukuhkan kumpulan pesawat domestik Malindo Air yang beroperasi bagi laluan di Semenanjung Malaysia.

Syarikat penerbangan itu juga kini beroperasi menggunakan enam Boeing 737-900ER untuk destinasi antarabangsa.

Ketua Pegawai Operasinya, Chandran Rama Muthy berkata, pihaknya yakin pesawat baharu itu akan menambah jumlah pesawat sedia ada.

"Sambutan penumpang amat menggalakkan setakat ini dan kita dalam proses mendapatkan lebih banyak pesawat, sejajar pelan strategik untuk mengembangkan rangkaian untuk memenuhi permintaan.

"Kami sasar beroperasi dengan 100 pesawat dalam tempoh 10 tahun akan datang," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MALINDO Air telah berkerjasama dengan All Nippon Airways (ANA), satu-satunya syarikat penerbangan bertaraf lima bintang dan terbesar di Jepun, bagi menawarkan penumpang, sambungan yang lebih besar dan lancar merentasi ASEAN dan lebih daripada 200 laluan rangkaian di bawah syarikat berkenaan.
  • MALINDO Air telah menerima sijil keanggotaan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).
  • MALINDO Air melancarkan laluan penerbangan baharu dari Kuala Lumpur ke Jeddah, Arab Saudi, dengan singgahan sejam di Ahmedabad, India.
  • MALINDO Air, meluaskan rangkaian antarabangsanya, akan melancarkan perkhidmatan antara Kuala Lumpur dan Phuket, Thailand, empat kali seminggu pada 10 November.
  • MALINDO Air melancarkan perkhidmatan harian baharu antara Kuala Lumpur dan Taipei hari ini, penerbangan pertama yang menghubungkannya ke Taiwan, menjadikan jumlah rangkaian laluannya ke 41 destinasi di 14 negara.