BANK Islam Malaysia Bhd (Bank Islam) menyasarkan pertambahan 20 peratus untuk aset pembiayaan pada tahun ini melalui segmen runcit.

Pengarah Pembangunan Perniagaan Bank Islam Khairul Kamarudin berkata, pertumbuhan segmen runcit itu melibatkan pembiayaan individu, perumahan dan gadai.

Menurutnya, selain runcit, pendapatan berasaskan yuran produk kad debit dan transaksi juga memberangsangkan.

“Jumlah deposit bank kini mencecah RM8 bilion,” katanya kepada media selepas mengumumkan pemenang Kempen Al-Awfar Impian Sepanjang Hayat anjuran bank itu di Petaling Jaya, semalam.

Khairul berkata, Bank Islam juga merancang untuk membuka cawangan di Kota Bharu dan beberapa lagi di Lembah Klang menjelang hujung tahun ini.

"Bank Islam kini mempunyai 133 cawangan di seluruh negara dan kita akan membuka cawangan di Kota Bharu pada Februari ini,” katanya.

Pada majlis itu, Bank Islam mengumumkan pemenang utama kempen tersebut iaitu juruteknik dari Kedah, Mohd Suhaimi Abdullah, 53, yang menerima wang tunai RM1 juta manakala pemenang cabutan bulanan Al-Awfar yang ke-44, Salomah Md Yusof membawa pulang RM100,000.

Sejak pelancaran Akaun Simpanan Al- Awfar, seramai 6,103 pelanggan telah memenangi wang tunai dengan jumlah terkumpul RM10.92 juta.

Sementara itu, Suhaimi berkata, kemenangan itu adalah hadiah paling berharga untuk beliau sekeluarga dan merancang untuk membawa ahli keluarganya menunaikan umrah.

“Saya hanya menyimpan RM8,000 di Bank Islam. Saya terkejut dengan kemenangan ini kerana tidak pernah terfikir akan memenangi wang sebanyak itu,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BANK Islam Malaysia Berhad (Bank Islam) memperuntukkan dana zakat RM57,000 bagi pembelian buku rujukan kewangan Islam, untuk disumbangkan kepada 19 perpustakaan awam.
  • BUAT julung kalinya, orang ramai terutamanya peminat pasukan Pamoga Qu Puteh The Red Warrior (PQP TRW) bakal mendapat manfaat berganda melalui penggunaan Kad Debit-i Visa Bank Islam Kelantan FA "The Red Warriors" yang mula dilancarkan hari ini.
  • BANK Islam Malaysia Bhd hari ini menunaikan zakat perniagaannya berjumlah RM12.74 juta bagi tahun kewangan berakhir 2014.
  • BANK Islam Malaysia Berhad menghulurkan sumbangan berjumlah RM1.2 juta kepada kerajaan Kelantan dalam usaha meringankan beban mangsa banjir selepas negeri ini dilanda bencana berkenaan bulan lepas.
  • PASARAN perbankan Islam Malaysia paling maju di dunia dan usaha menyeluruh yang dilakukan kerajaan mendorong perkembangan perbankan Islam sehingga dapat mewakili beberapa peratus daripada keseluruhan jumlah aset perbankan.