X

Kindly register in order to view this article
!

Enam lagi kes baharu Kluster Sivagangga dikesan

Dr Noor Hisham - Foto fail Bernama
A
A

PUTRAJAYA - Enam daripada 15 kes baharu Covid-19 yang dilaporkan dalam negara hari ini dikesan daripada Kluster Sivagangga, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, kesemuanya merupakan kes generasi kedua kluster itu dengan lima daripadanya merupakan satu keluarga yang mempunyai sejarah mengunjungi salah satu kawasan yang kini di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran di Kedah.

“Mereka telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah untuk rawatan. Punca jangkitan dalam keluarga tersebut masih dalam siasatan,” katanya dalam sidang akhbar harian mengenai perkembangan pandemik itu di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, satu lagi kes daripada kluster berkenaan pula mempunyai kontak rapat dengan ahli keluarganya yang pernah mengunjungi kedai makan yang terbabit dalam kluster ini.

“Individu berkenaan mula mengalami gejala saluran pernafasan pada 2 Ogos. Kes kemudiannya dikesan positif Covid-19 pada 5 Ogos 2020, dan telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah.

“Ahli keluarganya turut disaring untuk Covid-19 dan masih menunggu keputusan,” katanya menambah bahawa pihaknya akan meneruskan saringan kontak rapat kes-kes positif kluster ini dan aktiviti pengesanan kes secara aktif.

Beliau berkata, sehingga hari ini, seramai 2,351 orang telah disaring dalam kluster berkenaan dengan 30 kes dikesan positif, 1,617 negatif manakala 704 lagi yang mana pensampelan diambil semalam, masih menunggu keputusan.

“Ingin dimaklumkan daripada siasatan yang dijalankan ke atas kes ke-9,023 dari Kulim (kes yang dilaporkan pada 5 Ogos), seramai 15 kontak rapat pesakit telah dikenal pasti dan disaring. Punca jangkitan kes ini masih dalam siasatan,” katanya.

Selain enam kes daripada Kluster Sivagangga, Dr Noor Hisham berkata, empat lagi kes dikesan dalam negara melibatkan dua kes dalam kalangan warganegara dengan satu kes dikesan di Negeri Sembilan hasil saringan di tempat kerja dan satu lagi daripada saringan di Pintu Masuk Antarabangsa, Labuan.

Katanya, dua lagi kes melibatkan bukan warganegara dengan satu kes dikesan di Negeri Sembilan, daripada kes saringan tahanan yang merupakan pendatang asing tanpa izin dan satu lagi di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, daripada kes saringan komuniti bersasar.

Selebihnya beliau berkata, lima daripada 15 kes baharu hari ini merupakan kes import, melibatkan tiga warganegara dan dua bukan warganegara dengan empat daripadanya pulang daripada Filipina melalui Sabah dan satu dari Afrika Selatan melalui Kuala Lumpur.

Dr Noor Hisham berkata, 15 kes baharu itu menjadikan jumlah kumulatif kes positif Covid-19 di Malaysia sebanyak 9,038 kes dengan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 sebanyak 200 kes.

Menurutnya lagi, sehingga 12 tengah hari tadi, sebanyak 11 kes telah pulih sepenuhnya menjadikan jumlah keseluruhan yang telah pulih sepenuhnya sebanyak 8,713 kes atau 96.4 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Beliau berkata, sehingga kini, terdapat dua kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi, di mana satu kes memerlukan bantuan pernafasan.

“Adalah dimaklumkan bahawa tiada pertambahan kes kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan pada hari ini. Justeru, jumlah kumulatif kes kematian Covid-19 di Malaysia adalah kekal sebanyak 125 kes.” katanya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!