X

Kindly register in order to view this article
!

Kedah tingkatkan produktiviti melalui teknologi digital

Abdul Latif (kiri) dan Ammar pada sesi Pelancaran Kedah Produktif di Wisma Darul Aman, Alor Setar semalam yang disiarkan menerusi webinar.
A
A

ALOR SETAR - Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) membantu meningkatkan produktiviti dan daya saing negeri Kedah ke peringkat tertinggi melalui pelancaran program Kedah Produktif semalam.

MPC dalam kenyataannya berkata, berikutan beberapa industri terjejas akibat wabak pandemik Covid-19 sejak awal tahun ini, teknologi digital digunakan bagi mengatasi masalah tersebut.

Menurutnya, kerjasama perbadanan tersebut dengan kerajaan negeri bukanlah perkara baharu kerana kedua-duanya mula bekerja rapat pada tahun 2019 melalui pelaksanaan Good Regulatory Practice (GRP).

"Program itu ternyata memberi kesan positif kepada warga kerja Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Kedah untuk menjadi lebih kritis dan dinamik.

"Bukan itu sahaja, kerajaan negeri telah merangka program baharu selepas menanda aras CIDB Kuala Lumpur dan Ekonomi Digital Georgia.

"Kedah Produktif juga selaras dengan usaha kerajaan negeri itu melalui Pelan Strategik Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah 2019-2023," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Sementara itu, Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Datuk Ammar Syaikh Mahmood Naim pada Majlis Pelancaran Kedah Produktif yang disiarkan secara langsung di webinar semalam berkata, beliau berbangga kerana kerajaan negeri bekerjasama dengan MPC untuk melancarkan lagi pentadbiran Kedah melalui penggunaan teknologi digital.

"Usaha MPC adalah selaras dengan Pelan Strategik Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah 2019-2023 dengan mendokong empat teras utama iaitu memperkukuh pembangunan ekonomi Kedah, meningkatkan serta memperkukuhkan taraf sosial rakyat yang progresif dan kondusif, memantapkan perkhidmatan ICT negeri, perkukuh amalan tadbir urus dan sistem penyampaian perkhidmatan yang berintegriti," katanya

Majlis pelancaran dalam talian tersebut dikendalikan Ketua Pengarah MPC, Datuk Abdul Latif Abu Seman.

Pada majlis tersebut, MPC turut melancarkan Khidmat Nasihat Perniagaan Secara Maya atau Business Virtual Advisory Clinic (BVAC).


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!