X

Kindly register in order to view this article
!

Tiga kesan bermulanya kebakaran di rumah CEO Cradle Fund: Saksi

A
A

SHAH ALAM - Saksi pendakwaan ke-20 perbicaraan kes pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Cradle Fund, Nazrin Hassan, memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa terdapat tiga kesan bermulanya kebakaran di rumah mangsa pada 14 Jun 2018.

Pengarah Jabatan Keselamatan Kebakaran Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Edwin Galan Teruki berkata, berdasarkan siasatan, kesan itu ditemui pada kepala Nazrin, bahagian kanan tilam dan di kepala katil.

“Pada punca kebakaran pertama, bomba menjumpai kehilangan jisim bahan pada kain dan kesan jelaga di kepala (mangsa) dan lantai. Pada punca kebakaran kedua pula, kehilangan jisim bahan yang tinggi ditemui pada bahagian kanan tilam menunjukkan ia terdedah kepada api yang sangat kuat manakala pada punca kebakaran ketiga di kepala katil, bomba mendapati ada kesan jelaga yang dalam iaitu 0.7 milimeter (mm) berbanding di kawasan lain hanya 0.3 mm,” katanya ketika membaca penyataan saksi di hadapan Hakim Ab Karim Ab Rahman.

Beliau berkata, analisis sampel kebakaran turut menemui kesan cecair mudah terbakar seperti petrol malah imbasan dilakukan terhadap telefon bimbit jenis Blackberry yang didakwa menjadi punca kebakaran turut mendapati strukturnya tidak rosak namun hanya terdapat sedikit kehilangan jisim bahan ‘casing’ telefon berkenaan.

Galan berkata, berdasarkan dapatan itu dan hasil perbincangan dengan Pegawai Penyiasat Kebakaran JBPM Selangor, Abdul Halim Zulkefeli serta beberapa pegawai lain, mereka bersetuju bahawa kebakaran tersebut sengaja dilakukan, maka satu siasatan lanjut perlu dijalankan.

Beliau berkata, dalam siasatan lanjut, beberapa analisis turut dilakukan antaranya proses lakonan semula selain menemu bual saksi yang terlibat dengan mangsa sama ada secara langsung atau tidak langsung.

“Selepas selesai siasatan berkenaan, satu laporan telah dihantar kepada Ketua Polis Daerah Petaling Jaya,” katanya.

Pada 12 Mac 2019, Samirah Muzaffar, 45, bekas eksekutif kanan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia yang juga isteri Nazrin serta dua remaja lelaki masing-masing berusia 17 dan 14, didakwa bersama seorang warga Indonesia yang masih bebas, Eka Wahyu Lestari, membunuh mangsa.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Mutiara Damansara antara 11.30 malam 13 Jun 2018 dan 4 pagi 14 Jun 2018.

Perbicaraan bersambung 22 Mei ini. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!