X

Kindly register in order to view this article
!

JKN Melaka terima 1,500 naskhah al-Quran

Ismail (dua dari kanan) ketika menerima sebahagian daripada 1,500 naskhah al-Quran di Wisma Persekutuan di Ayer Keroh di sini hari ini.
A
A

MELAKA TENGAH - Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Melaka menerima 1,500 naskhah al-Quran melalui Projek Wakaf al-Quran anjuran Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) bersama TV AlHijrah, Sinar Harian, Ideaktiv, Majlis Dakwah Negara dan Solidariti Ummah untuk Ummah.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Ismail Ali berkata, al-Quran itu akan diletakkan di beberapa lokasi utama termasuk pejabat kesihatan, pusat kuarantin dan surau hospital untuk dimanfaatkan barisan hadapan serta pesakit koronavirus (Covid-19).

Menurutnya, pemberian itu bertepatan dengan kedatangan Ramadan tidak lama lagi yang sememangnya menggalakkan orang ramai untuk memperbanyakkan bacaan al-Quran.

"Terima kasih kepada Kumpulan Karangkraf dan kami mengalu-alukan sumbangan seumpama ini untuk kita bersama menghidupkan bacaan al-Quran sepanjang Ramadan nanti," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menerima sumbangan itu yang disampaikan oleh wakil WUIF Melaka yang merupakan Imam Masjid Cina Krubong, Murad Ahmat di bangunan Wisma Persekutuan di sini hari ini.

Ismail
Ismail

Hadir sama, Timbalan Kesihatan negeri (pengurusan), Muhabir Ibrahim, Penolong Pengarah Kanan Unit Pentadbiran Jabatan Kesihatan negeri, Nurhafiza Ahmad dan Penyelaras Rumah Ngaji Kota Fesyen yang juga wakil Yayasan Ummah, Hayati Mohammad.

Sementara itu, Murad berkata, projek wakaf ini mampu memulihkan hati dan penawar segala penyakit yang mana melalui ayat al-Quran mampu merawat penyakit termasuk wabak Covid-19 dengan izin ALLAH SWT.

"Sesuai untuk kita memperbanyakkan bacaan Quran dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, mudah-mudahan ALLAH hapuskan virus ini.

"Kalau sebelum ini kita kurang masa untuk membacanya, maka jadilah tempoh lanjutan PKP sebagai permulaan untuk mendampingi al-Quran," katanya.

Murad (kiri) menyerahkan senaskhah al-Quran kepada Ismail (dua dari kanan) sebagai simbolik penyerahan 1,500 naskhah al-Quran kepada Jabatan Kesihatan Negeri Melaka.
Murad (kiri) menyerahkan senaskhah al-Quran kepada Ismail (dua dari kanan) sebagai simbolik penyerahan 1,500 naskhah al-Quran kepada Jabatan Kesihatan Negeri Melaka.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus