X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 19 Januari 2022

Zahid arah proses SST syarikat kenalan politik dipercepat

Ahmad Zahid menghadapi 47 pertuduhan, dengan 12 daripadanya bagi pecah amanah, lapan bagi rasuah dan 27 bagi pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi. -Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu bahawa bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengeluarkan arahan melalui minit mesyuarat agar proses pengeluaran Surat Setuju Terima (SST) kepada syarikat milik kenalan politiknya, Datasonic Technologies Sdn Bhd (DTSB) berkaitan pembekalan cip pasport, dipercepat.

Bekas Setiausaha Bahagian (SUB) Perolehan Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Abd Aziz Md Nor, 62, berkata Ahmad Zahid telah mengeluarkan arahan tersebut kepadanya melalui minit bertarikh 13 Oktober 2015.

“Pada 22 Oktober 2015, saya telah menerima surat daripada Pejabat Timbalan Perdana Menteri (TPM) bertarikh 20 Oktober 2015 yang memanjangkan surat DTSB, yang mana kami telah mendapat arahan daripada Menteri Dalam Negeri ketika itu yang meminta agar (kami) percepatkan proses pengeluaran SST.

“Saya pasti ini adalah tulisan dan ‘initial’ Menteri Dalam Negeri ketika itu kerana saya kenal dan pernah menerima arahan melalui minit daripada menteri itu,” katanya yang membacakan penyataan saksi ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Gan Peng Kun.

Saksi pendakwaan ke-33 itu berkata demikian pada hari ke-15 perbicaraan kes Ahmad Zahid yang berdepan 47 pertuduhan membabitkan dana Yayasan Akalbudi berjumlah jutaan ringgit dan rasuah berhubung pemberian kontrak pembekalan cip pasport kepada beberapa syarikat.

SST adalah surat rasmi yang merupakan ikatan kontrak antara Kerajaan Malaysia dengan syarikat dan terma-termanya tidak boleh diubah selepas ditandatangani kedua-dua pihak.

Abd Aziz berkata, Bahagian Perolehan KDN telah mengeluarkan SST yang ditandatangani Ketua Setiausaha KDN ketika itu, Datuk Seri Alwi Ibrahim, pada 15 Disember 2015.

“SST ini berkaitan dengan pembekalan cip pasport selama lima tahun yang bernilai RM318,750,000 dan tarikh permulaan kontrak ialah pada 1 Dis 2016 sehingga 30 November 2021,” katanya.

Ahmad Zahid, 67, berdepan 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!