Pulau Silikon hak mutlak kerajaan Pulau Pinang

Zairil
Zairil
A
A
A

GEORGE TOWN - Tanah Pulau Silikon seluas 930.78 hektar adalah milik penuh kerajaan Pulau Pinang.

Exco Infrastruktur, Pengangkutan dan Digital negeri, Zairil Khir Johari berkata, selaku pemilik projek, kerajaan negeri berhak menentukan kegunaan tanah di pulau yang sedang ditambak.

Bagaimanapun kata Zairil, sebahagian besar hasil jualan tanah perlu menampung kos penambakan dan kos infrastruktur.

"Projek Pulau Silikon adalah projek penambakan milik kerajaan Pulau Pinang. Ini kali pertama kerajaan negeri membangunkan sebuah projek tambakan secara langsung untuk tujuan menjamin pertumbuhan ekonomi jangka masa panjang Pulau Pinang.

"Oleh demikian, kerajaan negeri berhak terhadap kegunaan tanah di pulau tersebut. Sebahagian besar hasil jualan tanah perlu menampung kos penambakan dan infrastruktur.

"Selebihnya dikategorikan untuk tanah lapang bagi kegunaan awam termasuk kemudahan awam serta lain-lain perancangan yang perlu diambil kira dalam sebuah perancangan bandar termasuk hab pengangkutan, rumah mampu milik dan sebagainya," katanya.

Zairil (DAP-Tanjung Bungah) berkata demikian ketika menjawab soalan lisan A Kumaresan (PKR-Batu Uban) berhubung hasil yang diperolehi kerajaan negeri daripada projek tambakan laut tersebut.

Kata Zairil, kerajaan negeri merancang beberapa projek di Pulau Silikon berkenaan antaranya pembangunan infrastruktur, rangkaian biru-hijau, kemudahan awam, kawasan perindustrian, perumahan termasuk jenis mampu milik, pembangunan bercampur dan komersial.

Artikel Berkaitan:

Menjawab soalan kedua Kumaresan mengenai rasional Pulau A, B dan C diteruskan walaupun kerajaan Persekutuan meluluskan pembiayaan sepenuhnya untuk projek Transit Aliran Ringan (LRT), Zairil berkata, kerajaan negeri meneruskan pembangunan Pulau Silikon adalah keperluan negeri untuk menangani kekurangan tanah bagi kegunaan industri.

"Kerajaan negeri mengumumkan bahawa penambakan Pulau B dan Pulau C daripada pembangunan Projek Pulau Selatan Pulau Pinang (PSI) tidak akan diteruskan pada masa ini.

"Rasional meneruskan pembangunan Pulau Silikon adalah untuk menangani kekurangan tanah bagi kegunaan industri, khususnya dengan hubungan langsung kepada ekosistem sedia ada di Bayan Lepas, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang serta rangkaian Lebuhraya Utara-Selatan," katanya.

Beliau menambah, PSI diwujudkan untuk pembangunan industri, komersial, perumahan dan tarikan pelancong pulau bagi memenuhi keperluan 40 tahun yang akan datang.

"Umum mengetahui bahawa Zon Perindustrian Bebas (FIZ) Bayan Lepas adalah destinasi pelaburan antarabangsa yang popular, khususnya dalam sektor pembuatan elektrikal dan elektronik (E&E).

"Pembangunan taman perindustrian berteknologi tinggi Green Tech Park di Pulau Silikon akan memperluaskan FIZ Bayan Lepas untuk memenuhi keperluan pelabur sedia ada yang ingin mengembangkan operasi mereka selain menarik pelabur baharu, khususnya yang terlibat dalam aktiviti-aktiviti industri bernilai tinggi," katanya lagi.

Sementara itu, dalam soalan tambahan, Goh Choon Aik (PKR-Bukit Tambun) mempersoalkan tentang kelulusan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) bagi Pulau B dan C.

Menjawab kepada soalan berkenaan, Zairil berkata, setiap pulau mempunyai kelulusan yang berasingan walaupun permohonan dibuat secara serentak.

"Kerajaan negeri membuat permohonan secara serentak bagi kesemua pulau namun dari segi kelulusan, ia akan dibuat secara berasingan.

"Buat sementara ini, kerajaan negeri belum ada apa-apa perancangan untuk Pulau B dan C yang mana, kedua-dua pulau itu tidak akan dibangunkan seperti mana yang dinasihatkan kerajaan Pusat," katanya.

Sebelum ini, Kerajaan Pulau Pinang mengumumkan pembatalan bagi Pulau B dalam Projek PSI seperti mana yang diarahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 6 Mei lalu.

Selain Pulau B, keluasan Pulau A yang dinamakan sebagai Pulau Silikon turut dikecilkan iaitu daripada 1,821 hektar kepada 930.8 hektar selain Pulau C yang berkeluasan 323.7 hektar turut dibatalkan.

Pengurangan keluasan itu melibatkan 49 peratus daripada keseluruhan tiga pulau kepada satu buah pulau sahaja.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!