Lebih setahun labur RM512,200, pesara baru sedar ditipu 'scammer'

Pesara syarikat swasta mengalami kerugian lebih RM500,000 selepas lebih setahun membuat pelaburan tidak wujud dalam talian akibat terpedaya iklan pelaburan itu di Facebook.
Pesara syarikat swasta mengalami kerugian lebih RM500,000 selepas lebih setahun membuat pelaburan tidak wujud dalam talian akibat terpedaya iklan pelaburan itu di Facebook.
A
A
A

SEREMBAN - Pesara syarikat swasta mengalami kerugian lebih RM500,000 selepas lebih setahun membuat pelaburan tidak wujud dalam talian akibat terpedaya iklan pelaburan itu di Facebook.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohamad Hatta Che Din berkata, menerima laporan daripada seorang wanita berusia 61 tahun yang sebelum ini merupakan pengurus syarikat pada Selasa.

"Mangsa dari daerah ini telah berurusan melalui aplikasi WhatsApp dengan seorang individu yang tidak dikenali serta membuat 16 kali transaksi menggunakan wang miliknya bermula Disember 2022 hingga Januari tahun lepas.

"Dia mengalami kerugian berjumlah RM512,200 selepas ditipu sindiket pelaburan tidak wujud dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan," katanya ketika mengesahkan laporan pada Rabu.

Ujarnya, mangsa sebelum itu masih mengharapkan ada pulangan dan keuntungan sehingga terus menerus membuat pelaburan lebih setahun iaitu bermula 10 Disember 2022 hingga 14 Januari 2023.

"Ia berikutan dijanjikan pulangan wang pelaburan yang dibuat sebelum ini, namun menyedari ditipu apabila semuanya tidak menampakkan hasil akhirnya membuat laporan polis," katanya.

Mohamad Hatta berkata, orang ramai diingatkan supaya tidak mudah percaya dengan pihak yang menawarkan pelaburan dalam talian dengan keuntungan yang tinggi.

"Segera membuat semakan dengan pihak polis bagi mengelakkan menjadi mangsa penipuan.

Artikel Berkaitan:

"Boleh juga menghubungi CCID Scam Response Center di talian 03-26101559 atau 03-26101599 jika menjadi mangsa penipuan atau menerima panggilan yang mencurigakan supaya Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) dapat membantu kepada proses seterusnya," katanya.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28