ECRL Sungai Chinchin: Terpulang kepada penduduk jika mahu fail injunksi - Amirudin

Amirudin (kiri) merasmikan Program Agrobandar Tamanan Melon di Pandan Jaya pada Sabtu.
Amirudin (kiri) merasmikan Program Agrobandar Tamanan Melon di Pandan Jaya pada Sabtu.
A
A
A

GOMBAK - Terpulang kepada penduduk untuk memfailkan injunksi mahkamah bagi menghalang pembinaan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) Sungai Chinchin, kata Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari.

Penduduk mempunyai hak berbuat demikian, namun beliau menegaskan bahawa projek tersebut mengikut prosedur betul yang sebahagiannya telah diatur sejak Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Menurut Amirudin, mereka yang membangkitkan isu itu ibarat hero kesiangan yang mahu mengambil kesempatan untuk menimbulkan isu.

"Mereka yang datang adalah orang luar. Saya akan berbincang dengan penduduk tapi jika mereka mahu ambil injunksi, terpulang itu hak mereka dan boleh teruskan.

"Namun kita akan cuba membantu kerana kerajaan negeri ada tanggungjawab untuk selesaikan projek ini sebaik mungkin. Projek ini juga beri manfaat kepada ekonomi," katanya.

Amirudin berkata demikian mengulas hasrat penduduk 13 kampung dan penempatan di Gombak Utara mahu memfailkan injunksi mahkamah bagi menghalang pembinaan projek ECRL Sungai Chinchin.

Beliau ditemui pada Program Agrobandar Tamanan Melon di Pandan Jaya pada Sabtu.

Pada Jumaat, Gerakan Pembela Ummah mengadakan sidang akhbar selamatkan tanah warisan Melayu Islam Gombak Utara daripada jajaran ECRL KL - Node Highway.

Artikel Berkaitan:

Penduduk di situ sepakat tidak mahu laluan ECRL berkenaan melalui kawasan Gombak Utara kerana kawasan berkenaan sudah padat dengan penduduk dan tidak boleh dipindahkan sewenang-wenangnya.

Dalam pada itu, Amirudin berkata, projek itu perlu mengikut aturan ditetapkan bagi memastikannya tidak tertangguh lagi.

"Sebenarnya pendirian kerajaan negeri sebelum ini tidak setuju dengan laluan utara dan mahu laluan selatan.

"Bagaimanapun, kerajaan negeri berlembut untuk pertimbangan laluan utara kerana jika tidak buat begitu, kerajaan terpaksa tanggung hutang yang panjang. Lebih banyak hutang akan ditanggung jika ditangguhkan lagi," katanya.

Tambah beliau, tanah gantian di Sungai Chinchin membabitkan sebahagian rizab yang diambil bagi laluan ECRL juga sedang dalam tindakan.

"Tanah ganti sekitar kawasan itu juga dan perlu diuruskan dengan kaedah wakaf. Saya tengah atur perbincangan bagi melindungi tanah berkenaan serta tanah perkuburan tradisi di kawasan tersebut," katanya.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28