Kami akan teruskan legasi Taib Mahmud - Premier Sarawak

Abang Johari. Foto Bernama
Abang Johari. Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berikrar akan meneruskan legasi yang telah ditinggalkan oleh Allahyarham Tun Abdul Taib Mahmud terutamanya dalam usaha untuk membangunkan Sarawak dan Malaysia dalam satu arah lebih tersusun.

"Saya bagi pihak rakyat Sarawak sudah tentu berasa kehilangan seorang pemimpin seluruh hayatnya berkhidmat untuk rakyat Malaysia dan lebih-lebih lagi rakyat Sarawak.

"Sebagai pengganti beliau, saya dan rakan-rakan akan teruskan usaha untuk membangunkan Sarawak dan Malaysia dalam satu arah (pendekatan) yang lebih tersusun terutamanya dalam keperluan peralihan tenaga global,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis memorandum persefahaman (MoU) antara Petronas dan Kerajaan Negeri Sarawak di sini hari ini.

Abang Johari berkata, bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak dan bekas Ketua Menteri Sarawak itu telah berkhidmat sejak penubuhan Malaysia pada 1963 sebagai menteri dalam kerajaan pertama Sarawak dan Malaysia serta memberi sumbangan yang amat besar termasuklah beliau seorang daripada arkitek dalam penubuhan Petronas.

"Dan selepas itu, Allahyarham telah berkhidmat dengan Kerajaan Persekutuan. Satu-satunya kementerian yang pernah beliau pegang ialah Kementerian Sumber Utama di bawah pentadbiran Allahyarham Tun Abdul Razak.

"Dalam kementerian itulah beliau telah menjadi seorang yang berjaya ke arah penubuhan Petronas dengan memantapkan lagi industri minyak yang pada waktu itu, dipegang oleh pihak luar,” katanya.

Abdul Taib, 87, meninggal dunia pada jam 4.40 pagi tadi selepas menerima rawatan selama kira-kira seminggu di sebuah hospital di Kuala Lumpur.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, menyentuh mengenai MoU tersebut, Abang Johari berkata kolaborasi tersebut merupakan kerjasama antara Sarawak dan Kerajaan Persekutuan melalui Petronas bagi penubuhan kilang ammonia untuk pasaran antarabangsa.

"Kami di Sarawak sudah tentu terus akan bekerjasama dalam bidang-bidang strategik Malaysia bagi memperkuatkan asas ekonomi Malaysia melalui penggunaan teknologi terkini,” katanya. - Bernama