[VIDEO] Bilik sewa sangkar burung: PBT periksa bangunan di seluruh negara mulai hari ini

A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengarahkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) seluruh negara untuk melakukan pemeriksaan bangunan mulai Khamis bagi mengekang perniagaan bilik sewa 'sangkar burung' yang mengundang risiko kebakaran.

Menterinya, Nga Kor Ming berkata, pemeriksaan akan dilakukan secara menyeluruh termasuk di kawasan rumah flat dan apartmen di bandar terutama di 20 bandar raya yang dikenal pasti berlakunya perniagaan sebegitu.

"Serbuan mengejut hari ini menghantar mesej yang sangat jelas kepada semua pihak (bahawa isu bilik sewa ini) seperti bongkah ais di mana hanya hujungnya nampak di permukaan air.

"Oleh kerana itu mulai hari ini semua PBT akan memeriksa bangunan-bangunan yang didapati berisiko mengundang bahaya kebakaran," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melakukan serbuan bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ke atas sebuah premis perniagaan yang menyewakan bilik sewa tidak ubah seperti 'sangkar burung' di Taman Maluri, Cheras, di sini, bagi mengaut keuntungan berlipat kali ganda.

Sinar Harian pada 10 Oktober lalu membongkar kewujudan bilik sewa kapsul tidak ubah seperti 'sangkar burung' atau 'liang lahad' itu yang disewakan RM300 sebulan walaupun hanya boleh memuatkan sebuah tilam bujang.

Nga Kor Ming menunjukkan keadaan sebuah bilik yang sempit pada Operasi Khas Ke Atas Premis Menghapus Bahaya Kebakaran (MBK) di Taman Maluri pada Khamis. Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID
Nga Kor Ming menunjukkan keadaan sebuah bilik yang sempit pada Operasi Khas Ke Atas Premis Menghapus Bahaya Kebakaran (MBK) di Taman Maluri pada Khamis. Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHIDBilik sewa sempit seumpama itu yang mengabaikan aspek keselesaan dan keselamatan semakin bertambah di Lembah Klang ekoran kos sara hidup tinggi di bandar selain sikap tamak pemilik rumah yang mahu mengaut keuntungan berlipat ganda.

Artikel Berkaitan:

Mengulas lanjut, Kor Ming memberitahu, pemantauan dan penguatkuasaan undang-undang juga akan dijalankan secara berterusan di kawasan yang dikenal pasti.

Nga Kor Ming (kanan) meneliti sendiri bangunan kedai yang mengubah suai premis dengan menempatkan 38 bilik sewa kapsul di ibu kota pada Khamis.
Nga Kor Ming (kanan) meneliti sendiri bangunan kedai yang mengubah suai premis dengan menempatkan 38 bilik sewa kapsul di ibu kota pada Khamis.Katanya, hasil serbuan itu didapati premis terbabit melakukan banyak kesalahan dari segi Akta Perkhidmatan Bomba 1988 (Akta 341) dan akta PBT termasuk dari segi risiko kebakaran.

"Statistik kebakaran bangunan di negara ini dari 2019 hingga Ogos lalu menunjukkan kes kebakaran kedai sahaja merekodkan sebanyak 43 kes.

Kor Ming menunjukkan keadaan sebuah bilik yang sempit pada Operasi Khas Ke Atas Premis Menghapus Bahaya Kebakaran (MBK) di Taman Maluri pada Khamis. - FOTO: SINAR HARIAN / MOHD HALIM ABDUL WAHID
Kor Ming menunjukkan keadaan sebuah bilik yang sempit pada Operasi Khas Ke Atas Premis Menghapus Bahaya Kebakaran (MBK) di Taman Maluri pada Khamis. - FOTO: SINAR HARIAN / MOHD HALIM ABDUL WAHID

"Dalam tempoh sama juga, kes kebakaran melibatkan asrama dan rumah tumpangan sebanyak 13 kes jadi kita tidak mahu lagi kejadian kebakaran seperti kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ifftifaqiyah di Jalan Keramat Hujung, Kuala Lumpur yang meragut 23 nyawa belaku lagi," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menggesa jiran dan orang sekeliling melaporkan segera kepada pihak bomba atau KPKT jika menyedari atau tahu mengenai kewujudan bilik sewa sempit seperti itu di kawasan masing-masing.