X

Kindly register in order to view this article
!

Jenis-jenis pencuci muka

A
A

TERDAPAT begitu banyak pilihan pencuci muka di pasaran yang mempunyai manfaat yang berbeza.

Jika anda berasa keliru, ketahui perbezaan antara setiap jenis agar anda dapat memilih pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda. Jom ikuti tip memilih pencuci muka sepertimana yang dipetik daripada Hello Doktor.

1) Pencuci muka gel

Pencuci muka ini berwarna jernih dan mempunyai konsistensi seperti gel. Ia dicipta untuk pembersihan yang mendalam, ia berkesan membersihkan liang roma tersumbat, mengeluarkan minyak berlebihan dan membunuh bakteria penyebab jerawat disebabkan kandungan bersifat antiseptik dan pengelupasan.

Sesuai untuk: kulit berminyak dan kombinasi

2) Pencuci muka krim

Pencuci muka krim biasanya tebal, berkrim dan mengandungi bahan pelembap. Ia membersihkan kulit anda secara perlahan-lahan tanpa menyingkirkan minyak semula jadi pada muka. Pembersih krim juga boleh didapati dalam bentuk susu atau losyen.

Sesuai untuk: kulit kering dan sensitif

3) Pencuci muka berbuih

Pencuci muka berbuih adalah pembersih ringan dalam bentuk krim atau gel yang bertukar menjadi berbuih. Pembersih jenis ini menyingkirkan minyak berlebihan sepertimana pembersih gel.

Sesuai untuk: kulit berminyak dan kombinasi

4) Pencuci muka minyak

Membasuh kulit anda dengan minyak mungkin kedengaran aneh, terutamanya jika anda mempunyai kulit berminyak. Tetapi pembersih minyak adalah cara lembut untuk menyingkirkan bendasing penyumbat liang roma termasuklah solekan kalis air dan semuanya tanpa mengeringkan kulit anda.

Sesuai untuk: kebanyakan jenis kulit

5) Pencuci muka tanah liat

Dikenali dengan kuasa menyerap mereka, pembersih tanah liat membersihkan kulit anda dengan mengeluarkan minyak dan toksin yang berlebihan dari liang roma anda.

Sesuai untuk: kulit berminyak dan kombinasi

6) Pencuci muka micellar

Berasal dari Perancis, micellar bererti molekul minyak kecil tergantung dalam air - yang menarik minyak, kotoran dan solekan. Satu lagi perkara hebat tentangnya, ia tidak perlu dibilas dengan air.

Sesuai untuk: kulit kering dan sensitif

7) Pencuci muka serbuk

Pencuci muka serbuk mungkin kedengaran asing kepada anda. Pencuci muka ini bertukar menjadi berkrim apabila disentuh dengan air.

Pencuci muka ini membersihkan kulit anda sambil memberikan pengelupasan lembut. Tidak seperti pencuci muka pengelupasan fizikal yang biasa seperti manik dan skrub.

Pencuci serbuk meluncur licin pada kulit anda, jadi anda boleh menggunakannya setiap hari walaupun pada kulit yang sensitif.

Sesuai untuk: kulit berminyak dan sensitif

8) Sabun buku

Sabun buku sebagai pencuci muka mempunyai pH mesra kulit selain bahan nutrien seperti gliserin dan minyak pati.

Sesuai untuk: kulit berminyak dan kombinasi

9) Kain, sarung dan span pencuci muka

Pencuci muka seperti ini bersifat lebih fizikal dan dibuat daripada serat khas yang kebiasaannya daripada tumbuhan.

Penggunaan kain ini tidak memerlukan penggunaan pencuci muka biasa untuk menghapuskan kekotoran secara menyeluruh selain turut bertindak menghilangkan sel-sel kulit mati.

Sesuai untuk: kulit berminyak dan kombinasi

#Apa pun tekstur pencuci muka pilihan anda, pilihlah yang bersesuaian dengan jenis kulit muka untuk hasil terbaik.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!