Dua kakitangan Prasarana didakwa kes rasuah babit RM60,000

Kedua-dua tertuduh dibawa ke Mahkamah Sesyen Shah Alam pada Rabu, bagi menghadapi pertuduhan kes rasuah.
Kedua-dua tertuduh dibawa ke Mahkamah Sesyen Shah Alam pada Rabu, bagi menghadapi pertuduhan kes rasuah.
A
A
A

SHAH ALAM - Dua kakitangan Prasarana (M) Berhad mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Rabu, atas tiga pertuduhan meminta dan menerima suapan RM60,000 bagi membantu sebuah syarikat mendapatkan tender kerja-kerja Rapid Rail Sdn Bhd.

Ketua Unit, Mohd Taufik @ Azali Mohd Nor, 45, dan Ketua Perolehan, Yasdi Mat Yasin, 48, membuat pengakuan itu selepas semua pertuduhan dibaca di hadapan Hakim, Datuk Anita Harun.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa bersama-sama meminta dan menerima suapan itu daripada seorang pengarah syarikat untuk membantu mendapatkan kerja-kerja daripada Rapid Rail Sdn Bhd. iaitu ‘To Perform Major Maintenance for Automatic Train Wash Plant No 1 at Subang Depot, Kelana Jaya Line’ dan ‘To Perform Major Maintenance for Automatic Train Wash Plant No 2 at Subang Depot, Kelana Jaya Line’.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan, atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.