Op Selamat 19: Kes kemalangan meningkat 41 peratus

Razarudin (tengah) sijil Anugerah Kontinjen Terbaik kepada Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim ketika Majlis Penutup Op Selamat 19 sempena Tahun Baharu Cina 2023, di Kuala Lumpur, pada Selasa.
Razarudin (tengah) sijil Anugerah Kontinjen Terbaik kepada Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim ketika Majlis Penutup Op Selamat 19 sempena Tahun Baharu Cina 2023, di Kuala Lumpur, pada Selasa.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kes kemalangan jalan raya yang direkodkan sepanjang pelaksanaan Op Selamat bersempena Tahun Baharu Cina tahun ini meningkat sebanyak 41 peratus kepada 15,999 kes berbanding 11,325 kes pada tahun lalu.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, kemalangan maut yang dilaporkan juga meningkat 13 peratus kepada 121 kes berbanding 108 kes pada tahun lalu.

"Jumlah kematian direkodkan adalah 134 kes berbanding 119 kes tahun sebelumnya, menunjukkan peningkatkan sebanyak 13 peratus," katanya dalam ucapan ketika Majlis Penutup Op Selamat 19 sempena Tahun Baharu Cina 2023, di sini, pada Selasa.

Razarudin berkata, penunggang dan pembonceng motosikal terus menjadi penyumbang utama kes kematian dengan merekodkan 81 kematian.

"Sepanjang tempoh tersebut, sebanyak 160,375 saman dikeluarkan di seluruh negara, jumlah ini menurun berbanding tahun lalu iaitu 308,726 saman," katanya.

Beliau berkata, tiada kemalangan maut melibatkan 30 lokasi panas di Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) selain 234 ‘black spot’ dikenal pasti di jalan raya seluruh negara.

"Tindakan di lokasi 'black spot' baharu akan dikenal pasti bagi penambahbaikan dari sudut infrastruktur dengan melibatkan kerjasama daripada agensi berkaitan.

Dalam majlis tersebut, Kontinjen Kuala Lumpur diumumkan sebagai sebagai Anugerah Kontinjen Terbaik manakala Daerah Terbaik iaitu Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, Razarudin berkata, kes pecah rumah menurun 9.6 peratus iaitu 296 kes berbanding 326 kes pada tahun lalu.

"Sebanyak 68,519 rondaan telah dijalankan ke atas rumah dan premis yang ditinggalkan," katanya.

Beliau berkata, kesedaran yang tinggi dalam kalangan ahli masyarakat tentang pentingnya menjaga keselamatan harta benda merupakan salah satu faktor penurunan kes jenayah pecah rumah.

"Ia juga merupakan hasil penguatkuasaan melalui program-program pencegahan jenayah, kempen-kempen secara berkala serta operasi-operasi yang dijalankan,” katanya.