Segerakan perolehan MRSS: Yazid

Yazid (kiri) ketika sidang media pada Majlis Pelepasan Tali KD Mahawangsa sempena pelayaran ke Lubnan bagi ulangbekal Malaysian Battalion (MALBATT) 850-10 di Pangkalan TLDM, Lumut pada Rabu. - Foto Bernama
Yazid (kiri) ketika sidang media pada Majlis Pelepasan Tali KD Mahawangsa sempena pelayaran ke Lubnan bagi ulangbekal Malaysian Battalion (MALBATT) 850-10 di Pangkalan TLDM, Lumut pada Rabu. - Foto Bernama
A
A
A

LUMUT - Perolehan dua kapal sokongan pelbagai peranan (MRSS) yang dijangka diterima pada 2024 perlu disegerakan bagi memastikan pengoperasian aspek keselamatan dan pertahanan negara berjalan lancar, kata Panglima Angkatan Bersama (PAB), Leftenan Jeneral Datuk Yazid Arshad.

Beliau berkata, perolehan itu perlu dipastikan tidak tergendala supaya pelaksanaan operasi lebih efektif memandangkan usia kapal sedia ada sudah hampir 40 tahun.

"MRSS ini sememangnya amat penting bukan sahaja kepada TLDM itu sendiri malahan di peringkat ATM (Angkatan Tentera Malaysia) dan juga negara.

"Aset ini penting bagi memastikan keperluan operasi logistik serta sokongan bantuan kemanusiaan dan bencana alam atau lebih dikenali sebagai Misi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana (HADR) di dalam dan di luar negara dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Majlis Pelepasan Tali Kapal Diraja (KD) Mahawangsa sempena pelayaran ke Lubnan bagi ulang bekal Pasukan Pengaman Batalion Malaysia (MALBATT) 850-10.

Yazid berkata, bagi memantapkan lagi pengoperasian, TLDM memerlukan sekurang-kurangnya empat MRSS iaitu masing-masing dua di Armada Barat (Lumut) dan Armada Timur (Sabah).

Pada September 2021, Menteri Pertahanan ketika itu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam jawapan bertulis di Parlimen telah menggariskan beberapa perkara tentang perolehan aset-aset baharu untuk ATM, antaranya kerajaan akan melakukan perolehan sebanyak dua MRSS untuk TLDM.

Ia bagi memenuhi keperluan operasi ATM menerusi kemampuan strategic sealift (kapal kargo tentera strategik) antara Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak.

Artikel Berkaitan:

Terdahulu, seramai 203 pegawai dan anggota ATM melaksanakan pergerakan ulang bekal MALBATT bagi menjalankan misi Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan (UNIFIL).

Mereka terdiri daripada 18 pegawai, 169 anak kapal dan 16 petugas bantuan sokongan yang diketuai Kapt Mohd Amin Mat Tahir TLDM.

Penugasan itu turut melibatkan penerimaan aset tambahan iaitu enam trak tiga tan GS Cargo, dua trak satu tan ambulans serta barangan kegunaan aktiviti kerjasama awam dan tentera (CIMIC). - Bernama