Bimbang pelantikan editor media ada campur tangan politik

Johan Jaaffar.
Johan Jaaffar.
A
A
A

SHAH ALAM - Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaafar meluahkan kebimbangan ekoran campur tangan mana-mana parti politik dalam pelantikan editor sesebuah syarikat media.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas berkenaan kes melibatkan penukaran Pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP), Ahmad Lokman Mansor daripada jawatannya, berikutan dakwaan campur tangan mantan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Dalam pada itu, bekas Ketua Pengarang The Edge Communications Sdn Bhd, Ahmad Azam Mohd Aris turut dihadapkan ke Mahkamah Majistret atas dua pertuduhan memfitnah individu bergelar 'Datuk' dan empat syarikat menerusi penyiaran dua artikel dalam The Edge Malaysia.

Johan berkata, beliau sama sekali tidak boleh menerima kenyataan bahawa editor yang membantu menghidupkan semula NSTP sedang menghadapi risiko untuk diberhentikan.

“Saya berdiri di sisi Ahmad Lokman Mansor kerana keberaniannya menolak sampul surat itu. NST ialah akhbar yang lebih baik hari ini berkat karyanya.

“Saya juga bimbang Ahmad Azam Mohd Aris didakwa melakukan fitnah jenayah di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan berkaitan dua artikel yang diterbitkan semasa beliau menyaksikannya.

“Saya percaya kepingan tersebut adalah perwakilan peristiwa dan pelaporan adil yang berkaitan dengan manipulasi saham sen,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Beliau menambah, wartawan seharusnya dibenarkan membuat pelaporan tanpa rasa takut akan sebarang tindakan balas dendam yang dikenakan terhadapnya ketika melaksanakan tugas.

Artikel Berkaitan:

Ujarnya, perniagaan berteraskan media mesti diberi kebebasan untuk beroperasi secara bebas dan adil.

“Masa telah berubah, begitu juga dengan dinamik perniagaan media. Perniagaan ini adalah untuk pengamal media, mereka mesti diberi kebebasan untuk beroperasi secara bebas dan adil.

“Kini adalah masa untuk mengukuhkan komitmen kewartawanan bagi memastikan estet keempat merupakan asas demokrasi.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkali-kali memberi jaminan bahawa media harus kekal bebas untuk beroperasi tanpa sebarang campur tangan daripada pihak lain,” ujar beliau.