Sungai Rambai sah ada DNA babi

Hasil uji kaji sampel air sungai oleh makmal, sekali gus membuktikan wujudnya aktiviti pelepasan hasil buangan penyembelihan

Laporan muka depan akhbar Sinar Harian pada Selasa.
Laporan muka depan akhbar Sinar Harian pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - Misteri penemuan air berwarna merah di dalam longkang yang mengalir ke Sungai Rambai, iaitu satu-satunya sungai tercemar yang berada pada Kelas Lima berdasarkan Standard Kualiti Air Kebangsaan terjawab selepas laporan analisis makmal diperoleh.

Dua minggu tempoh masa diambil untuk menanti keputusan ujian sampel dan sebaik menerima keputusan ujian itu, ternyata lokasi mengalir air berwarna merah dikesan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi manakala di Sungai Rambai berhampiran Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Tanah Merah Site A tidak dapat dikesan berkemungkinan ianya sudah terurai.

Tahap pencemaran sungai itu juga sangat tinggi di mana koliform najis di dalam sungai adalah sebanyak 6.4 juta colony forming unit (cfu)/100 mililiter (ml) iaitu nilai mengatasi Kelas Lima, Standard Kualiti Air Kebangsaan.

Nilai Bakteria Escherichia Coli (E. Coli) juga menjangkau 1.8 juta cfu/100ml dan langsung tidak sesuai untuk sentuhan manusia kerana nilai bakteria sangat tinggi dan boleh mendatangkan risiko patogenik kepada manusia.

Baca berita penuh laporan khas ini di Sinar Premium

Artikel Berkaitan: