Jurang kualiti pemain punca Terengganu tewas kepada JDT

Antara aksi JDT menentang Terengganu pada perlawanan akhir Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Sabtu. - Foto Bernama.
Antara aksi JDT menentang Terengganu pada perlawanan akhir Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Sabtu. - Foto Bernama.
A
A
A

PENGENDALI Terengganu FC, Nafuzi Zain, mengakui jurang cukup jauh antara pemain-pemain Skuad Penyu dan Johor Darul Ta’zim (JDT) menjadi punca pasukannya kempunan untuk menjulang Piala FA 2022, malam tadi.

Bagaimanapun di sebalik keputusan tersebut, beliau berpendapat anak buahnya yang masih muda mendapat pengalaman yang berguna dalam membantu mengembangkan lagi karier mereka pada masa akan datang.

“Kita kena faham situasi di perlawanan akhir ini sudah tentu berbeza berbanding dalam saingan liga. Terengganu dibarisi pemain muda manakala JDT pula pemain yang berpengalaman dan sudah banyak kali beraksi di perlawanan akhir.

“Dari situ kita dapat lihat perbezaan dari segi kualiti pemain Terengganu berbanding JDT. Bagaimanapun kami sudah beri yang terbaik dan saya akui memang kita berdepan kesukaran bermain dengan JDT dari segi tekanan yang diberikan kepada kami dan juga corak permainan intensiti tinggi mereka.

“Tapi kami tetap cuba bermain sebaiknya. Bagaimanapun mungkin sebab faktor tekanan, pengalaman dan kualiti menjadikan JDT lebih baik dari kita.

“Apa-apa pun saya melihat kekalahan ini dari sudut pandang positif yang mana ia akan jadi pengalaman berguna buat pemain-pemain muda Terengganu pada masa akan datang,” katanya pada sidang media selepas perlawanan.

Sebelum ini, impian TFC untuk menamatkan kemarau 11 tahun Piala FA tidak kesampaian apabila tewas 1-3 di tangan JDT pada perlawanan akhir yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil

Gol pertama JDT disumbangkan pemain muda mereka Arif Aiman Hanapi manakala dua gol lagi menerusi tonggak import Bergson Da Silva dan gol sagu hati Terengganu menerusi Tchetche Kipre.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu ketika diminta mengulas berkenaan tindakan penjaga gol Rahadiazli Rahalim yang melakukan kesilapan sehingga menyebabkan gawang Terengganu dibolosi, Nafuzi mengakui ia sepatutnya tidak berlaku.

Walau bagaimanapun Nafuzi langsung tidak menyesal menurunkan penjaga gol tinggi lampai itu di perlawanan akhir.

“Ketika perlawanan 2-1 saya rasa kita mempunyai tenaga cukup untuk menyamakan kedudukan tetapi kita melepaskan gol ketiga cepat sangat.

"Kesilapan Rahadiazli kerana beliau tidak sepatutnya keluar tapi dengan pemain muda ini kita perlu jangka perkara seperti ini akan berlaku.

“Saya tidak pernah menyesal membawa masuk Rahadiazli. Saya bukan jurulatih yang suka menutup ruang pemain muda kerana ini semua proses pembelajaran, jadi kalau kita tutup tak guna kita bagi peluang. Banyak lagi yang perlu mereka belajar termasuk saya,” ujarnya.