Suami isteri tidak mengaku terima deposit RM364,000 tanpa lesen

Kok Keong (dua dari kiri) dan Koh Orchid (dua dari kanan) dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat bagi menghadapi satu pertuduhan menerima deposit RM364,000 daripada orang awam tanpa lesen sah, tujuh tahun lalu.
Kok Keong (dua dari kiri) dan Koh Orchid (dua dari kanan) dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat bagi menghadapi satu pertuduhan menerima deposit RM364,000 daripada orang awam tanpa lesen sah, tujuh tahun lalu.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Sepasang suami isteri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat, atas satu pertuduhan menerima deposit RM364,000 daripada orang awam tanpa lesen sah, tujuh tahun lalu.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sebuah syarikat telekomunikasi, Ho Kok Keong, 60 dan suri rumah, Koh Orchid, 54, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Kamarudin Kamsun.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa telah menerima wang deposit itu daripada seorang pengajar bidang IT berusia 49 tahun, secara berperingkat tanpa lesen sah yang diberikan bawah Seksyen 10 Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Kesalahan didakwa dilakukan pada 16 Disember 2015 sehingga 16 April 2016 yang mana bayaran pertama diterima di sebuah restoran di Sentul, di sini.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 137(1) akta sama, boleh dihukum bawah Seksyen 137(2) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara selama tempoh tidak lebih 10 tahun atau denda tidak maksimum RM50 juta atau kedua-dua, jika sabit kesalahan.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aqilah Ishak mencadangkan setiap tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam, Sean Dudley yang mewakili pasangan suami isteri itu, merayu agar ikat jamin itu diletakkan pada kadar yang lebih munasabah.

Artikel Berkaitan:

Menurutnya, anak guamnya merupakan seorang pesara, perlu menyara ibu bapa yang uzur dan dua anak lelakinya.

"Mereka juga tidak mempunyai risiko untuk melarikan diri daripada kes ini," katanya.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, hakim Kamarudin membenarkan setiap tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin dan menyerahkan pasport kepada mahkamah serta menetapkan 13 Oktober depan untuk sebutan kes.