982 unit PPR disediakan untuk pemilikan OKU

Ismail pada sesi soal jawab sempena Persidangan Dewan Negara di Parlimen, pada Khamis. - Foto Bernama
Ismail pada sesi soal jawab sempena Persidangan Dewan Negara di Parlimen, pada Khamis. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Sebanyak 982 daripada 98,196 unit rumah Program Perumahan Rakyat (PPR) disediakan untuk pemilikan Orang Kurang Upaya (OKU) dengan pengisian terkini adalah sebanyak 809 unit (82 peratus) dan berbaki 173 unit (18 peratus).

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Dr Ismail Abd Muttalib berkata, jumlah unit rumah yang disediakan itu adalah selaras dengar dasar kementerian yang menetapkan satu peratus daripada keseluruhan unit PPR diperuntukkan kepada golongan OKU bagi memastikan mereka memiliki rumah.

"Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bertanggungjawab dalam menyediakan perumahan yang berkualiti, kondusif serta mampu dimiliki untuk kumpulan sasar termasuk golongan rentan seperti OKU.

"Dasar Rumah Mampu Milik Negara telah menggariskan keperluan untuk menyediakan konsep rumah yang mesra OKU dengan menerapkan piawaian spesifikasi Reka Bentuk Sejagat seperti tempat letak kenderaan OKU, lif mesra OKU dan suis atau plug capaian OKU,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara pada Khamis.