Pengisian katil ICU, bukan ICU dan PKRC melebihi 50 peratus

Dr Noor Hisham
Dr Noor Hisham
A
A
A

PUTRAJAYA - Kapasiti penggunaan katil unit rawatan rapi (ICU) di Johor dan Kuala Lumpur didapati telah melebihi 50 peratus susulan peningkatan mendadak kes harian positif Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pengisian katil bukan ICU untuk kes Covid-19 turut melebihi 50 peratus.

"Ia membabitkan hospital di Selangor, Kelantan, Perak, Perlis, Sabah, Putrajaya, Johor dan Kuala Lumpur," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Menurutnya, Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) di 10 negeri iaitu Selangor, Negeri Sembilan, Pahang, Terengganu, Kelantan, Sabah, Johor, Kedah dan Perak juga mencatatkan penggunaan katil melebihi 50 peratus.

"Bagi Pesakit Covid-19 yang memerlukan alat bantuan pernafasan adalah 4.05 peratus dan 37 peratus daripada kapasiti keseluruhan ventilator jika termasuk kes bukan Covid-19," katanya.

Beliau berkata, meskipun semasa kes diuji dan baharu didiagnosa kebanyakan pesakit adalah pada kategori yang rendah, namun pada hari-hari berikutnya, ada kes yg boleh merosot ke kategori yang lebih tinggi sehingga memerlukan kemasukan ke PKRC atau hospital.

"Sehingga 5 petang 16 Februari, pesakit Covid-19 yang dimasukkan ke hospital adalah 1,269 kes," katanya.

Dr Noor Hisham berkata, daripada 1,269 kes itu, terdapat 428 kes kategori tiga hingga lima.

Artikel Berkaitan:

"Sebanyak 841 kes lagi adalah terdiri daripada kategori satu dan dua," katanya.