Kenyataan Abu Zahar, Azam dedah banyak masalah dalam SPRM: Gomez

Azam Baki - Foto Bernama
Azam Baki - Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Kenyataan Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR), Tan Sri Abu Zahar Ujang dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki ketika sidang akhbar pada Rabu sebenarnya telah mendedahkan lebih banyak masalah dalam agensi tersebut.

Pakar ekonomi, Profesor Dr Edmund Terence Gomez mendakwa, kenyataan kedua-dua individu tersebut menimbulkan lebih banyak persoalan berbanding jawapan serta menimbulkan 'kebimbangan yang amat mendukacitakan' berkaitan kepentingan perniagaan milik Azam.

Beliau berkata, ramai yang mengharapkan jawapan lebih jelas daripada Abu Zahar berhubung dakwaan serius terhadap Azam berkaitan pemilikan saham bernilai jutaan ringgit.

“Banyak yang diharapkan daripada sidang akhbar itu kerana Abu Zahar telah berjanji untuk menjelaskan mengapa beliau tidak mengambil tindakan apabila dakwaan serius mengenai kepentingan perniagaan Azam dibawa kepada perhatiannya.

“Banyak juga yang diharapkan daripada Azam kerana dia tidak bercakap secara terbuka mengenai dakwaan ini sejak pertama kali muncul beberapa bulan lalu,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Gomez berkata, kenyataan kedua-duanya turut menimbulkan tiga persoalan teras.

"Adakah pentadbiran dalam SPRM begitu lemah? Bolehkah lembaga penasihat bertindak secara saksama serta sewajarnya apabila menangani dakwaan serius ketidakwajaran oleh pegawai kanan SPRM?

"Adakah jawapan Azam telah menimbulkan persoalan undang-undang dan peraturan baharu tentang kepentingan perniagaannya?" soal beliau.

Artikel Berkaitan:

Menurutnya, Abu Zahar juga menegaskan bahawa sekretariat pejabatnya langsung tidak menerima walaupun satu daripada tiga e-mel yang dihantar kepadanya.

“Bagaimana ini boleh berlaku? Jika ya, ini menunjukkan kecuaian besar di pihak sekretariat SPRM atau sistem teknologi SPRM yang mengagumkan adalah sangat rosak.

“Saya mendapati dakwaan ini tidak betul. Adakah kita percaya ini berlaku apabila saya menghantar e-mel kepada urusetia mengenai isu yang sangat penting?

“Walaupun kita mahu menerima dakwaan bahawa sekretariat SPRM tidak menerima e-mel ini, saya memaklumkan kepada Pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah, Tan Sri Borhan Dolah mengenai keperluan untuk mengadakan mesyuarat mengenai perkara ini.

"Beliau menjawab akan meneliti perkara ini dan 'menasihati SPRM dengan sewajarnya',” ujarnya.

Edmund Terence Gomez
Edmund Terence Gomez

Selain itu, Gomez berkata, Abu Zahar mendakwa beliau tidak bersetuju untuk bertemu apabila sekretariat pejabatnya menghubungi melalui WhatsApp pada 28 Disember lalu.

"Sebaliknya, pejabat Abu Zahar tidak menjawab permintaan saya agar bertemu pada malam itu memandangkan perlu berangkat ke luar negara tidak lama lagi.

“Saya telah menyalinkan mesej WhatsApp ini kepada editor akhbar untuk mengesahkan niat saya untuk bertemu Abu Zahar,” jelas beliau.

Dalam kenyataan sama, Gomez turut menjelaskan berkenaan isu Lembaga Penasihat Bebas apabila Abu Zahar mengadakan mesyuarat pada 24 November lalu yang turut menyatakan bahawa Azam memberi penjelasan kepada ahlinya berhubung dakwaan berkenaan.

“Mengapakah Abu Zahar dan ahli lembaga pengarah tidak menjemput pemberi maklumat yang telah membangkitkan dakwaan ini untuk membincangkan perkara ini?

"Atau, mengapa Lembaga Penasihat tidak menjemput saya untuk membentangkan dan membincangkan perkara ini kepada mereka, sedangkan saya telah menawarkan untuk berbuat demikian?

“Mengapakah Abu Zahar tidak memanggil sidang media sejurus selepas mesyuarat Lembaga Penasihat pada 24 November untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang apa yang telah berlaku, termasuk menjelaskan mengapa Azam dibebaskan daripada tuduhan serius yang dibuat terhadapnya?” soal beliau.

Gomez berkata, penjelasan pertama Azam kepada orang ramai terhadap dakwaan itu menimbulkan persoalan yang amat membimbangkan.

“Azam mendakwa saham syarikat tersebut adalah milik adiknya. Adakah beliau tidak sedar tentang keperluan untuk mengisytiharkan ‘pemilikan benefisial’ apabila memegang ekuiti korporat secara amanah?

“Azam mesti sedar bahawa adalah tidak memadai untuk memaklumkan kepada pegawai atasannya iaitu Ketua Pesuruhjaya SPRM ketika itu, yang tidak beliau namakan, mengenai pemilikan ekuiti korporat ini.

"Adakah Azam juga mengisytiharkan pemilikannya ke atas ekuiti korporat ini seperti yang dikehendaki oleh peraturan kerajaan?

“Mengapakah Ketua Pesuruhjaya SPRM ketika itu meluluskan bentuk pemilikan korporat Azam sedangkan dia mungkin telah melanggar undang-undang berkaitan pemilikan benefisial?

“Adakah waran syarikat yang dimiliki oleh Azam turut dipegang sebagai amanah untuk adiknya? Jika ya, bagaimanakah Azam memperoleh dana untuk memperoleh waran ini?” katanya.

Ujar Gomez, persoalan tersebut menarik perhatian kepada isu-isu berkaitan dengan konflik kepentingan, pengabaian tugas dan kemungkinan pelanggaran undang-undang serta peraturan oleh bukan sahaja Azam, tetapi pegawai SPRM lain yang menunjukkan trend sangat mengganggu dalam institusi terbabit.

“Maklum balas awam oleh Azam ini menunjukkan mengapa kini mustahak untuk memulakan siasatan bebas terhadap dakwaan berkenaan.

“Kegagalan Abu Zahar menangani isu ini menunjukkan keperluan mendesak untuk pembaharuan institusi dalam SPRM," ujarnya.

Tambah beliau, adalah penting untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membuat kenyataan secara terbuka mengenai isu berkenaan kerana SPRM terletak di bawah bidang kuasanya.

“Perdana Menteri juga bertanggungjawab untuk menangani perkara ini kerana sidang akhbar oleh pegawai terkemuka SPRM itu telah mencemarkan lagi integriti dan imej institusi berkenaan,” jelas beliau.