X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 27 Januari 2022

1,076 kes penderaan kanak-kanak di Selangor

Sebanyak 1,076 kes penderaan kanak-kanak dilaporkan di Selangor dari tempoh Januari hingga September tahun ini. (Gambar hiasan) - Foto 123RF
A
A

SHAH ALAM - Persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor hari ini dimaklumkan bahawa sejumlah 1,076 kes penderaan kanak-kanak telah dilaporkan di negeri tersebut dari tempoh Januari hingga September tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan dan Pembangunan Wanita dan Keluarga Dr Siti Mariah Mahmud berkata, berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia Selangor, jumlah tersebut merangkumi penderaan fizikal (527 kes), penderaan emosi (35 kes) dan penderaan atau gangguan seksual (514 kes), tanpa mengkhususkan kepada kes pedofil.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Juwairiya Zulkifli (PH-Bukit Melawati) mengenai jumlah kes pedofilia yang dicatatkan di Selangor.

Bagi membantu mencegah dan mengurangkan kes melibatkan kanak-kanak termasuk kes pedofilia, beliau berkata Jabatan Kebajikan Masyarakat Selangor mempunyai 11 Pasukan Pelindungan Kanak-kanak (PPKK) di setiap daerah yang berperanan sebagai sistem sokongan kepada perkhidmatan perlindungan golongan itu di peringkat komuniti.

Dr Siti Mariah berkata, PPKK juga bertanggungjawab menyelaras aktiviti di 17 Pusat Aktiviti Kanak Kanak (PAKK) di setiap daerah mengikut keperluan masyarakat setempat.

“PAKK setiap daerah boleh menjalankan berfungsi sebagai tempat rekreasi, pusat advokasi, pusat sumber, pusat pembelajaran, pusat intervensi krisis, pusat sukan dan riadah serta lain-lain aktiviti yang bersesuaian dan mengikut keperluan.

“Usaha ini dilakukan untuk membantu mencegah kes-kes penganiayaan dan pengabaian kanak-kanak, ponteng sekolah, kerosakan akhlak dan lain-lain masalah sosial,” katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!