X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 26 Januari 2022

Pendekatan kuat kuasa undang-undang rasuah perlu selaras peredaran zaman

Azam Baki
A
A

KUALA LUMPUR - Pendekatan penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki.

Beliau berkata, SPRM yang mencecah usia ke-54 tahun memerlukan pendekatan seperti itu dilaksanakan segera supaya negara ini tidak tercicir daripada menguatkuasakan undang-undang rasuah setanding negara maju lain.

“SPRM kini perlu mencari kaedah baharu dengan strategi tindakan yang lebih fokus supaya (penguatkuasaan undang-undang) memberikan hasil dan impak kepada masyarakat terutamanya membabitkan kes dalam ketirisan dana kerajaan.

“Ketika ini, tiada undang-undang boleh disabitkan terhadap mereka yang menguasai perolehan projek dan SPRM telah mencadangkan untuk memasukkan peruntukan undang-undang baharu mengenai tanggungjawab mendedahkan pemunya benefisiari ke dalam Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694),” katanya dalam wawancara khas secara maya baru-baru ini sempena Sambutan Ulang Tahun BPR/SPRM Ke-54.

Azam berkata, menerusi undang-undang itu jenayah kartel projek dapat dikurangkan sekali gus mengurangkan ketirisan dan salah guna dana kerajaan.

Selain itu, Azam berkata, suruhanjaya itu akan memberi perhatian terhadap rasuah dalam sektor perolehan, penguatkuasaan dan ‘grand corruption’ melibatkan peringkat tertinggi atau berprofil tinggi.

"Hala tuju kita adalah membantu negara mengurangkan ketirisan dana kerajaan kerana dana kerajaan perlu diuruskan dengan baik...jadi, sumbangan SPRM supaya dana ini tidak hilang begitu sahaja.

"Menerusi sudut perolehan, sejak 2020 ada isu kartel projek hingga menyebabkan kerajaan mengalami kerugian besar iaitu ratusan juta. Kita juga telah menuduh seorang ahli perniagaan kerana mempelopori projek kerajaan dan mengambil hak orang lain,” katanya.

Beliau berkata, selain itu, beberapa pegawai kerajaan yang terlibat dengan pengendalian projek dan isu kartel daging turut ditahan kerana disyaki terbabit rasuah.

Menyentuh mengenai ‘grand corruption’ iaitu perlakuan rasuah dan penyalahgunaan kuasa melibatkan individu yang mempunyai kuasa berskala tinggi, Azam berkata, mereka itu licik dan sukar dijejaki.

"Mereka ini cukup licik jika mahu dikesan dan kini apabila adanya laporan daripada orang ramai, kita tidak terus mengambil tindakan tetapi membuat kajian terhadap mereka. Oleh itu, kita sebelum ini telah menahan individu daripada gred JUSA B dan C selepas mengubah (kaedah) perisikan dan penyiasatan,” katanya.

Azam berkata, setakat Ogos lepas, seramai 331 penjawat awam ditahan selepas terbabit rasuah melibatkan enam daripada pengurusan tertinggi, 104 daripada pengurusan dan profesional manakala bakinya terdiri daripada kumpulan sokongan.

Sementara itu, beliau berkata, semua pihak termasuk ketua jabatan, agensi atau kementerian perlu bekerjasama dengan tidak meletakkan usaha membanteras rasuah kepada SPRM semata-mata.

Mengenai sambutan ulang tahun SPRM ke-54 yang bertemakan 'Semarakkan Integriti, Rasuah Diperangi' tahun ini, Azam berkata, semangat membudayakan integriti perlu dilaksanakan terlebih dahulu dalam usaha memerangi rasuah. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!