X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 18 Mei 2022

Kembalikan kampung baru Cina kepada MCA: Lian Ker

Ti Lian Ker
A
A

SHAH ALAM - Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk memberi perhatian terhadap kepentingan dan kebajikan penduduk di kampung baru Cina seluruh negara yang merasakan mereka seperti dianaktirikan.

Beliau berkata, sejak MCA kehilangan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), banyak isu yang tidak dapat diselesaikan seperti hak milik tanah, aktiviti pertanian, penternakan, industri pondok dan kecil, pengangguran belia dan luar bandar.

Tambah Lian Ker, perubahan tersebut memberi tekanan kepada penduduk ketika jaringan perhubungan mereka terputus atau terganggu.

“Ramai penduduk kampung baru Cina telah menghampiri saya, mengadu dan menyatakan kekeliruan mereka yang secara kolektif menunjukkan rasa ditinggalkan sejak Malaysia Baru tiba pada tahun 2018.

“Tidak semua yang baru baik dan tidak semua yang lama, buruk.

“Dalam hal pentadbiran kampung baru Cina, kami memerlukan seorang menteri atau paling tidak seorang timbalan menteri yang dapat menekankan, memahami dan memahami keperluan dan harapan daripada penduduk di situ,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Dalam pada itu, beliau berkata, kampung baru Cina merupakan penempatan khas di Malaysia yang membentuk akar cara hidup sosial, ekonomi, budaya dan agama kaum Cina yang sama seperti parti MCA.

Menurutnya, MCA merupakan sebuah parti yang memiliki jangkauan, titik sentuhan dan jaringan di setiap kampung baru Cina dalam negara.

“Pada tahun 2000 hingga 2005, Presiden MCA ketika itu, Tan Sri Ong Ka Ting, sebagai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berjaya memperoleh RM209 juta tambahan sebagai tambahan kepada dana pembangunan kampung baru Cina bernilai RM117.46 hingga mencapai RM326.55 juta untuk tempoh tersebut.

“Kesejahteraan, kemudahan sosial dan prasarana yang diperbaiki sangat penting untuk kesejahteraan berterusan penduduk kampung baru Cina.

“Transformasi sosio-ekonomi yang dimaksudkan memerlukan perkongsian pintar dengan pelbagai pihak berkepentingan dari kerajaaan, organisasi bukan kerajaan, sektor swasta dan masyarakat setempat,” ujarnya.

Jelas Lian Ker, MCA adalah satu-satunya parti politik yang mempunyai hubungan dekat dengan semua pihak berkepentingan ini dalam sejarah kejayaannya.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!